Βρήκαν τη «χρυσή τομή» ο ΟΛΠ με την Cosco

Ρεπορτάζ : Αντώνης Τσιμπλάκης
Από : Ναυτεμπορική

Τη «χρυσή τομή» βρήκαν και επίσημα χθες ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. και η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Α.Ε., πετυχαίνοντας το «φιλικό διακανονισμό» που επαναπροσδιορίζει ορισμένα σημεία της σύμβασης παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ για 35 έτη.

Το κείμενο-συμφωνία επειδή επηρεάζει τη σύμβαση παραχώρησης που είναι νόμος του κράτους θα αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία και τα οποία θα αποφασίσουν για τυχόν τροπολογίες.

Το τελικό κείμενο

Σύμφωνα με πληροφορίες στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του
ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθραπαρουσιάστηκε το τελικό κείμενο-συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο πλευρές. Τα κυριότερα σημεία είναι ότι το ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα που λαμβάνει από την ΣΕΠ ο ΟΛΠ δεν αλλάζει, αλλά πάει πίσω έως και πέντε χρόνια η λειτουργία της προβλήτας ΙΙΙ που η ΣΕΠ θα ξεκινήσει να την κατασκευάζει την 1η Οκτωβρίου 2011.

Ταυτόχρονα οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο ΟΛΠ θα μπορεί να υπογράψει οποιαδήποτε στιγμή σύμβαση συνεργασίας με τη Mediterranean Shipping Company που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2011. Επίσης μέχρι τότε θα έχει τη δυνατότητα να την εξυπηρετεί όπως κάνει και τώρα αφού από τα πλοία της MSC διακινείται περισσότερο από το 95% του φορτίου που καταλήγει στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ.

Ειδικότερα το κείμενο της συμφωνίας που επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ν» περιλαμβάνει:

- Δεν μεταβάλλεται το συνολικό συμφωνηθέν οικονομικό αντάλλαγμα καθ' όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης.

- Δεν μεταβάλλονται οι καταβολές των ετήσιων ανταλλαγμάτων.

- Ως χρόνος έναρξης κατασκευής της προβλήτας ΙΙΙ παραμένει η 1η Οκτωβρίου 2011. Η κατασκευή της (έργα πολιτικού μηχανικού) θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016 (έναντι του 2015). Η ολοκλήρωση της λειτουργίας της προβλήτας ΙΙΙ θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και θα ολοκληρωθεί εξάπαντος μέχρι το 2020.

- Διακόπτεται η λειτουργία της ανατολικής πλευράς της Προβλήτας Πετρελαιοειδών (που βρίσκεται εκεί που θα κατασκευαστεί η προβλήτα ΙΙΙ). Για τις ανάγκες των εταιρειών θα λειτουργεί η δυτική πλευρά. Το θέμα κατασκευής νέας προβλήτας πετρελαιοειδών θα εξετασθεί εκ νέου αργότερα από κοινού και με τις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών, οι οποίες λειτουργούν στην προβλήτα.

- Η λειτουργία της Προβλήτας θα μπορεί να διακοπεί μετά από 10μηνη προειδοποίηση της ΣΕΠ προς τον ΟΛΠ.

- Διευκρινίσθηκαν πλήρως τα σημεία τριβών επί της έννοιας «ανωτέρα βία» βάσει κοινών δεικτών. Διευκρινίσθηκε ότι αφορούν γεγονότα «εντός λιμενικής ζώνης.»

- Η ΟΛΠ ΑΕ δεν θα εισπράττει τέλη και χρεώσεις για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ και αντ' αυτού η ΣΕΠ αναλαμβάνει όλες τις προβλεπόμενες ευθύνες και δαπάνες από τη Σύμβαση Παραχώρησης, οι οποίες επιβαρύνουν την ΟΛΠ ΑΕ.

- Για το θέμα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ +2%) κατά την αναπροσαρμογή των ποσών των Σταθερών Ετήσιων Ανταλλαγμάτων εξετάστηκαν διάφορες προτάσεις για το δίκαιο των μισθώσεων και για τυχόν προσαρμογή του. Σε αυτό το σημείο δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μέρισμα

Το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. με αφορμή την Επαναληπτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 ανακοίνωσε στους μετόχους της εταιρείας ότι σύμφωνα με το Ν.2579/1198 άρθρο 30, θα διανείμει μέρισμα. Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή είναι 0,02 ευρώ.