Σκληρή απάντηση Σαμαρά προς την Ε.Ε.

Ρεπορτάζ : Έλλη Τριανταφύλλου - Γιώργος Π. Τερζής
Από : Καθημερινή

Αυστηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες να σεβαστούν τη «συνταγματική τάξη της χώρας» έστειλε χθες, εις διπλούν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον άκομψες τις δημόσιες συστάσεις Ευρωπαίων παραγόντων (σ.σ. κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Ολι Ρεν) υπέρ της συναίνεσης των δύο κομμάτων εξουσίας. Από το βήμα του Economist, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «άκομψη παρέμβαση που δεν συνάδει ούτε με την Ευρώπη ούτε με τη Δημοκρατία», συμπληρώνοντας πως «τη συνταγματική τάξη της χώρας δεν τη διαπραγματευόμαστε».

Τόσο από τη συγκεκριμένη αναφορά όσο και από την πρώτη δήλωση του κ. Σαμαρά νωρίς χθες το πρωί («Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα») απουσιάζει πλήρως κάθε κομματική αναφορά ή αιχμή προς την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι ο ίδιος εκτίμησε ότι έπρεπε πλέον να υπάρξει ηχηρή απάντηση εκ μέρους του ελληνικού πολιτικού συστήματος υπό τον κίνδυνο οι εξελίξεις να καταστούν ανεξέλεγκτες.

Εξίσου εθνικό, όπως το χαρακτήριζαν οι συνεργάτες του, ήταν και το ύφος της ομιλίας του στον Economist. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, αν και επεσήμανε αστοχίες και λάθη της κυβέρνησης, επανέλαβε, πολλές φορές, προς το διεθνές ακροατήριο του συνεδρίου ότι βασικός λόγος αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής είναι το ίδιο το σχέδιο. «Είναι λάθος συνταγή, προκαλεί ύφεση και παραλύει τα πάντα... δεν ήταν λάθος εφαρμογής της κυβέρνησης, αλλά λάθος σχεδιασμού εξαρχής», ανέφερε. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφιέρωσε το κύριο τμήμα της ομιλίας του στην ανάλυση του δικού του σχεδίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και στην προσπάθεια άμβλυνσης των όποιων εντυπώσεων υπάρχουν στο εξωτερικό για τη δυνατότητα του «Ζαππείου ΙΙ» να δώσει απάντηση στο πρόβλημα ελλείμματος και χρέους που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. «Δεν ζητούμε αλλαγή στόχων αλλά αλλαγή συνταγής», επεσήμανε και έδωσε με ακρίβεια το πλέγμα δράσεων για την «επανεκκίνηση» της οικονομίας.

Ως προς τη συναίνεση, επανέλαβε ότι δεν έχει δικαίωμα να σιωπά ή να συναινεί στο λάθος και επέμεινε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Η Ν.Δ. θα ψηφίσει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «δεν ψηφίζουμε στο σύνολο τη συνέχιση μιας συνταγής που είναι λάθος».

Παρασκήνιο

Το περιεχόμενο και το ύφος της δήλωσης του κ. Σαμαρά αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης στο επιτελείο του, ήδη από το πρωί της Τρίτης, ωστόσο σε πρώτη φάση επελέγη να σταλεί το μήνυμα της «συναίνεσης» του κόμματος προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως έπραξε ο κ. Σαμαράς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η Συγγρού αποφάσισε να κλιμακώσει, όταν επιβεβαίωσε ότι η «παρέμβαση των Βρυξελλών» είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, αλλά και αμηχανία στην κυβέρνηση. Στελέχη της Ν.Δ. δεν απέκλειαν το εις βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλίμα να οφείλεται σε ανεπίσημες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, εκτιμούσαν ωστόσο πως ούτε η ίδια η κυβέρνηση ανέμενε τέτοιου επιπέδου παρέμβαση. Το κλίμα στη Ν.Δ. απέδωσε (ΝΕΤ) ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ως πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Πιθανολόγησε δε ότι επιχειρείται να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων «θα καταστήσει τα δύο κόμματα εξουσίας ομήρους του 3%, 4%».