Τα μέτρα πνίγουν τα νοικοκυριά

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου, Γιώργος Φιντικάκης
Από : Τα Νέα

Μεγάλες επιβαρύνσεις προκαλούν στον µέσο οικογενειακό προϋπολογισµό η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, και των τελών κυκλοφορίας στα οχήµατα καθώς και άλλα µέτρα τα οποία δεν ανακοινώθηκαν χθες, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι όπως η εξοµοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και η µείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 12.000 ευρώ.

Αν υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις σε µια µέση τετραµελή οικογένεια από την αύξηση του ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας προκύπτει, σύµφωνα µε τους ενδεικτικούς υπολογισµούς των «ΝΕΩΝ», επιπλέον ποσό γύρω στα 340 ευρώ τον χρόνο.

Αν στα παραπάνω αθροίσουµε και τις επιπτώσεις από την τυχόν µείωση του αφορολόγητου ορίου και την εξοµοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης, ο επιπλέον λογαριασµός των µέτρων για την ίδια οικογένεια µπορεί και να ξεπεράσει τα… 1.800 ευρώ τον χρόνο.

ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΎΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Εστω 4µελής οικογένεια που πληρώνει 4.163 ευρώ τον χρόνο για ένα καλάθι 31 βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Εφόσον αυξηθεί ο ΦΠΑ από 13% σε 23%, θα καταβάλει για το ίδιο καλάθι 4.426 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 263 ευρώ. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγµατα: µια διαδροµή µε ταξί Αγία Παρασκευή – Ιλίσια, από 7,43 ευρώ που κοστίζει σήµερα, θα φτάσει στα 8,09 ευρώ. Η τιµή ενός καφέ σε καφετέρια από 4 ευρώ θα πάει στα 4,35 ευρώ και ο λογαριασµός για ένα γεύµα σε εστιατόριο από 30 ευρώ, θα φτάσει περίπου τα 33 ευρώ. Στο χαµηλό ΦΠΑ σήµερα βρίσκονται και τα τιµολόγια της ∆ΕΗ, εποµένως αν µεταταγούν στον υψηλό συντελεστή, υπολογίσαµε ότι θα προκύψει επιβάρυνση 27 ευρώ τον χρόνο στον λογαριασµό του ρεύµατος της ίδιας οικογένειας (χωρίς να συνυπολογίζονται τα δηµοτικά τέλη). Από 308 ευρώ τον χρόνο για ρεύµα, θα πληρώνει 335 ευρώ.

Αν η οικογένεια αυτή κατέχει αυτοκίνητο 1.600 κυβικών εκατοστών και πληρώνει τέλη κυκλοφορίας 240 ευρώ, σε περίπτωση που αυτά αυξηθούν κατά 20%, θα καταβάλλει 288 ευρώ, δηλαδή 48 ευρώ επιπλέον.

ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Ακόµη µεγαλύτερο µαχαίρι στο εισόδηµα θα µπει εφόσον η κυβέρνηση υιοθετήσει τα σενάρια που εξετάζει για αλλαγές στη φορολογική κλίµακα και µείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 6.000 ή 8.000 ευρώ. Πιθανότερο µάλιστα σενάριο που εξετάζεται είναι το αφορολόγητο να µειωθεί στα 8.000 ευρώ (ποσό λίγο υψηλότερο από τον µέσο όρο της Ε.Ε.) και να επιβληθεί συντελεστής 10% για το ποσό του εισοδήµατος πάνω από το νέο αφορολόγητο και µέχρι τα επίπεδα των 12.000 ευρώ. Τα σενάρια θέλουν η νέα φορολογική κλίµακα να ισχύσει αναδροµικά για τα εισοδήµατα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ σύµφωνα πάντα µε αυτά, µισθωτοί και συνταξιούχοι θα τα... δοκιµάσουν από την 1η Ιουλίου µε την αυξηµένη παρακράτηση φόρου.

Κάθε µήνα, ο φόρος που θα παρακρατείται σε µισθούς και συντάξεις θα υπολογίζεται µε τη νέα κλίµακα και το µειωµένο αφορολόγητο, κάτι που σηµαίνει µεγαλύτερες από τις σηµερινές κρατήσεις και εποµένως µικρότερο διαθέσιµο εισόδηµα. Αν το ζευγάρι του παραδείγµατός µας έχει ο καθένας εισόδηµα 20.000 ευρώ και πληρώνει σήµερα φόρο 1.680 ευρώ έκαστος, µε τη νέα κλίµακα και τη µείωση του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 2.080 ευρώ ο καθένας. ∆ηλαδή, επιπλέον 800 ευρώ οι δύο µαζί.

Κι άλλα 700 ευρώ από τον φόρο στη θέρµανση

Χαράτσι € 700 περιµένει τους καταναλωτές και από την εξοµοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης, στην περίπτωση που ο φόρος εξοµοιωθεί στα € 340 /χιλιόλιτρο. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης θα αυξηθεί στα € 1,30 (µε σηµερινές τιµές), από € 0,90 /λίτρο που έκλεισε τον απρίλιο. αυτό σηµαίνει ότι για µια µέση κατανάλωση 1.800 λίτρων πετρελαίου τον χρόνο, το κόστος θα αυξηθεί στα € 2.340, από € 1.620 τον χειµώνα που πέρασε. Μιλάµε για επιβάρυνση € 720.