Ψαλίδι στις συντάξεις, περικοπές στο εφάπαξ, δραστική μείωση στις αναπηρικές

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
Από : Καθημερινή

Μεγάλες περικοπές στις κύριες συντάξεις όλων όσοι αποχώρησαν από την εργασία τους με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Ολυμπιακής και είναι κάτω των 60 ετών, αλλά και άλλων κατηγοριών «νέων συνταξιούχων» προβλέπουν τα νέα έκτακτα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που επικεντρώνονται σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, αναπηρικές συντάξεις, και κοινωνικά επιδόματα. Τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόσθετο πακέτο θα εισφέρουν 1,230 δισ. ευρώ στον συνολικό στόχο που οφείλει να εκπληρώσει το υπουργείο Εργασίας για εξοικονόμηση συνολικά 2,730 δισ. ευρώ στους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του 2011. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 1,5 δισ., θα εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων στον ιατροφαρμακευτικό τομέα των Ταμείων.

Συνολικά για το χρονικό διάστημα 2012-2015 το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να εξοικονομήσει επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 3,6 δισ. θα προέλθει από μείωση δαπανών και 3,1 δισ. από αύξηση εσόδων.

Η τελική επεξεργασία και κοστολόγηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με την αρχική κοστολόγηση των βασικότερων μέτρων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, προκύπτουν τα εξής: Nέα έκτακτη εισφορά (6%-14%) θα επιβληθεί στους κάτω των 60 ετών που έχουν εξέλθει πρόωρα και σε όλους όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ (60 συν 40) μέσα στο 2011.

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν και από την επιβολή ειδικής παρακράτησης (από 3% έως 10%) - και στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ και μάλιστα από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ δραματικές μειώσεις, κλιμακωτά εντός τετραετίας, θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις που χορηγούνται από ελλειμματικά Ταμεία με τη ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο τέλη του 2011 για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Από την αναμόρφωση των επικουρικών αναμένεται να εξασφαλίσουν 700 εκατ. ευρώ.

Ασφαλιστική εισφορά

Βεβαία θεωρείται και η περικοπή του εφάπαξ (ακόμη και σε ποσοστό 30%) αρχικώς για το Ταμείο του Δημοσίου, στο οποίο εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, αλλά και σε όσα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποδειχθούν προβληματικά. Η μείωση του εφάπαξ μετατίθεται, εκτός απροόπτου, εντός του 2012 με πρόβλεψη να εισφέρει περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες φέρουν την ΑΔΕΔΥ να έχει γίνει αποδέκτης προβληματισμών του υπουργείου Οικονομικών για περικοπή του εφάπαξ έως και 30%.

Επίσης, το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει την εξεύρεση 70 εκατ. ευρώ από την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς 1% υπέρ ανέργων στο Δημόσιο αλλά και αύξηση της ήδη θεσμοθετημένης στον ιδιωτικό τομέα (από το 4% στο 5%). Από αυτό το μέτρο αναμένεται να εξασφαλίσουν 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και να προικοδοτήσουν τον ΟΑΕΔ, ο οποίος με τη σειρά του θα προχωρήσει σε μείωση των δικαιούχων ανεργίας αλλά και σημαντικές αλλαγές στα προγράμματά του. Θα τεθούν πιο αυστηρά τα κριτήρια καταβολής των εποχικών επιδομάτων, ενώ στα σκαριά είναι αύξηση των εισφορών σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΤ, η ενοποίηση Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με την Εργατική Εστία και του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης με την Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε.

Δραστική μείωση θα υποστούν οι αναπηρικές συντάξεις προκειμένου να μειωθούν από το 14% στο 10% του 2012 και στο 8,5% μέχρι το 2020. Η εξοικονόμηση από το μέτρο αναμένεται να ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-2015 ενώ για την ίδια χρονική περίοδο το υπουργείο Εργασίας προϋπολογίζει να εισπράξει 1,3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των οφειλών σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ (6,2 δισ. στο ΙΚΑ και 3,8 δισ. στον ΟΑΕΕ).