Την πληρώνουν οι ασθενέστεροι

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να διασώσει από τον πλήρη εκτροχιασμό τον αναξιόπιστο κρατικό προϋπολογισμό τον οποίο συνέταξε για το 2011 έχουν για πολλοστή φορά ως στόχο τα εύκολα θύματα, τα συνήθη μόνιμα υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Αυτή τη φορά όμως το εντυπωσιακό είναι ότι η στόχευση επικεντρώνεται κυρίως στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν είναι –φαίνεται– καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η νέα φοροαφαίμαξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα πλήξει κατά κύριο λόγο (και δυσανάλογα της φοροδοτικής ικανότητας):

- όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ το χρόνο μέσω της επιβολής κρατήσεων φόρου εισοδήματος 1% – 5% επί των αποδοχών τους

- όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ μέσω της αύξησης των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος κατά 24% έως και 333%!

- όλους τους έχοντες χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέσω νέων αυξήσεων – φωτιά σε όλους τους έμμεσους φόρους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΗΣ να βρει άμεσα νέα έσοδα επέλεξε και πάλι τα πιο εύκολα εντοπίσιμα θύματα. Είναι εμφανές ότι όλα αυτά τα μέτρα αποφασίστηκαν… στο πόδι, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικας για την εξεύρεση πρόσθετων εσόδων σημαντικού ύψους. Αποφασίστηκαν άρον άρον για να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής… Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015, ώστε αυτό να εγκριθεί τελικά από την Τρόικα και να συνεχιστεί ο τοκογλυφικός δανεισμός της χώρας παράλληλα με τις άλλες παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων που αφορούν στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.