«Επιδρομή ΙΙ», με φόρους και ψαλίδι σε μισθούς - επιδόματα - συντάξεις

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
Από : Ελευθεροτυπία

Η αρπαγή 36,6 δισ. ευρώ από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα συνεχίζεται με επιβολή νέων φόρων και αυξήσεις υπαρχόντων, κόψιμο μισθών και συντάξεων, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και απολύσεις.

Η κυβέρνηση, ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές, προχωράει στην επιδρομή «Νο 2», έναντι της πλειονότητας των πολιτών. Βασίζεται στη γνωστή περσινή συνταγή της αύξησης των φόρων και της μείωσης των εισοδημάτων, που αποδείχθηκε πως ήταν περιορισμένου αποτελέσματος.

Το πακέτο της αρπαγής των εισοδημάτων και της φοροεπιδρομής ανοίγει φέτος με συμπληρωματικά μέτρα 6,4 δισ. ευρώ που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ -με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Η συνέχεια, μέχρι το 2015, αφορά πρόσθετα μέτρα 22 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό πακέτο στα 28,4 δισ. ευρώ. Αν συμπεριληφθούν και τα μέτρα που υλοποιούνται από την αρχή του έτους, το πακέτο αυξάνει στα 36,6 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία 2011-2015.

Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 1% του ΑΕΠ το 2015 ή στα 2,6 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, προκειμένου να δοθεί η πέμπτη δόση 12 δισ. ευρώ και να επιτευχθεί νέα συμφωνία δανεισμού τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013.

Οι άξονες των μέτρων που ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό εντοπίζονται σε:

1. Νέους φόρους, όπως η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο.

2. Αυξήσεις φόρων, όπως η μετάταξη προϊόντων --κυρίως τρόφιμα- από το 13% στο βασικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, τελών κυκλοφορίας, αλλά και έμμεσα, όπως η κατάργηση ή περικοπή φοροαπαλλαγών.

3. Νέα επιδρομή σε εισοδήματα και συντάξεις, με κόψιμο των επιδομάτων πολυετίας (μισθολογική ωρίμανση), μείωση επικουρικών συντάξεων, αύξηση ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις, εισφορά σε συνταξιούχους μέχρι 60 ετών, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και εισφορές υπέρ της στρατιάς ανέργων που θα δημιουργήσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

4. Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και η εκχώρηση των καταπατημένων εκτάσεων είναι οι στόχοι που θα τους αποφέρουν από τα υψηλότερα έσοδα.

5. Ανοιχτά παραμένουν μέτρα 1,6 δισ. ευρώ για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, είναι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια: α) ενιαίο ΕΦΚ 340 ευρώ, που σημαίνει αύξηση κατά 319 ευρώ ή 1.519% (!) και μείωση 72 ευρώ ή 17,5% για το κίνησης, οδηγώντας την τιμή πώλησης στο 1,30 ευρώ ανά λίτρο έναντι 0,90 ευρώ το θέρμανσης και 1,60 ευρώ το κίνησης και β) αύξηση ΕΦΚ θέρμανσης στο ύψος τού κίνησης ήτοι 412 ευρώ ή 1.862% (!), ανεβάζοντας τη λιανική τιμή στα 1,60 ευρώ. Διερευνώνται ακόμα για φέτος η μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα πλήξει τους μισθωτούς, μέσω της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά, αύξηση έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και επιβολή εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες. Στο δημοσιονομικό σκέλος, τα μέτρα που συζητούνται προς συμπλήρωση εστιάζονται σε μείωση αποδοχών στο Δημόσιο μέσω ενσωμάτωσης επιδομάτων, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου, η μείωση αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απολύσεις και μετατάξεις.

6. Η διεύρυνση των μέτρων συνεχίζεται την τετραετία 2012 -2015 με συνέχεια απολύσεων, περικοπές σε Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και φορείς, καθώς και περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.