Πάμε πλατεία;

Από τις 15 Μαΐου οι νέοι της Ισπανίας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ρuerta del Sol της Μαδρίτης για να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους. Την Τρίτη το βράδυ η καθιστική διαμαρτυρία τους στην πλατεία κρίθηκε παράνομη, ενώ η αστυνομία επενέβη και τους διέλυσε. Εκείνοι δεν πτοήθηκαν. Από μερικές δεκάδες που ήταν αρχικά, τώρα αριθμούν χιλιάδες. Πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν την ιστορική πλατεία της ισπανικής πρωτεύουσας με την "πλατεία Ταχρίρ" του Καΐρου.

Ο ισπανικός Τύπος τούς έχει βαφτίσει «Los Indignados» («Οι Αγανακτισµένοι»), ενώ δεν περιορίζουν τις διαμαρτυρίες τους μόνο στη Μαδρίτη, αλλά τις επεκτείνουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, όπως η Βαρκελώνη, η Σεβίλλη, η Γρανάδα. Οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Κυριακή με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων, ενώ πλέον καταλαμβάνουν κεντρικές πλατείες των πόλεων όπου πραγματοποιούν ολονύχτιες διαµαρτυρίες.

Δεν υπάρχει ηγέτης ή έστω εκπρόσωπος. Οργανώνουν τις κινήσεις τους μέσω twitter και facebook και σκοπός της διαμαρτυρίας τους είναι να δείξουν την απόγνωσή τους ύστερα από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης, η οποία τους έχει αφήσει είτε άνεργους είτε προβληματισμένους είτε χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Οι περισσότεροι είναι νέοι και άνεργοι ή φοιτητές. Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε., 21% στον συνολικό πληθυσµό, 45% στους νέους 18-25 ετών. Καταγγέλλουν τα «κόµµατα εξουσίας», δηλαδή τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Θαπατέρο και το αντιπολιτευόµενο Λαϊκό Κόµµα, ως άχρηστα και αδιάφορα.

Συνασπίζονται πίσω από το ενιαίο σύνθηµα «Democracia Real Ya»Γνήσια ∆ηµοκρατία, Τώρα»). Είναι το όνοµα της ιστοσελίδας που ίδρυσε πριν από περίπου τρεις µήνες µια οµάδα από µπλόγκερ και χρήστες του Ιντερνετ. Σιγά σιγά, περισσότερες από 400 οργανώσεις, από την Εθνική Ενωση Ανέργων έως τη Νεολαία Χωρίς Μέλλον και τους Πεπεισµένους Απέχοντες, ενώθηκαν διαδικτυακά µαζί της. Κι αν τα μέσα ενημέρωσης και ο πολιτικός κόσμος αγνοούσαν ή έστω αδιαφορούσαν για την ύπαρξή τους, σήμερα -μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις της Κυριακής- ακούνε δυνατή τη φωνή τους να απηχεί από τις πλατείες των ισπανικών πόλεων.

Η άτονη προεκλογική εκστρατεία για τις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, όπου οι Σοσιαλιστές αναµένεται να υποστούν συντριπτικές απώλειες, απέκτησε ξαφνικά τόνο, και οι οθόνες των Ισπανών γέµισαν από τα συνθήµατα, τα πανό και τις δηλώσεις των καταληψιών στην Puerta del Sol. «∆εν είµαστε εµείς εναντίον του συστήµατος, το σύστηµα είναι εναντίον µας». «Έχουµε το δικαίωµα της αγανάκτησης». «Ζήτω η επανάσταση των χαρτονιών». «Βία είναι τα µπόνους των µεγαλοστελεχών και οι απολύσεις». «∆εν είµαστε εµπορεύµατα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών».

«Ξαφνικά βλέπεις µια σπίθα και όλα εκρήγνυνται», σχολιάζει ο Ραµόν Κοταρέλο, καθηγητής πολιτικών επιστηµών στο Πανεπιστήµιο Complutense της Μαδρίτης. Οι διαδηλώσεις, επισηµαίνει, είναι η κορύφωση ενός συνδυασµού προβληµάτων και άλλων παραγόντων: Η οικονοµική κρίση, η Αραβική Ανοιξη, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η αγανάκτηση των πολιτών µε τους αναποτελεσµατικούς και ενίοτε διεφθαρµένους πολιτικούς...

Οι «Αγανακτισµένοι» δηλώνουν αποφασισµένοι να παραµείνουν στην Ρuerta del Sol έως και τις 22 Μαΐου οπότε διεξάγονται οι εκλογές. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας κήρυξε την Τετάρτη παράνοµη τη διαµαρτυρία τους, µε το επιχείρηµα ότι «µπορεί να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία και την ελευθερία των ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωµα». Η αστυνοµία παραμένει σε διακριτική απόσταση.

Πηγή : real.gr