Αρχαιολογικοί θησαυροί στο στόχαστρο ληστών

ΚΑΪΡΟ. Διεθνή αίσθηση έχει προκαλέσει ο βανδαλισμός δύο μουμιών από επίδοξους ληστές, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη γενικότερη αναταραχή και την απουσία της αστυνομίας, εισήλθαν ανενόχλητοι στο Εθνικό Μουσείο της Αιγύπτου, ευελπιστώντας να διαφύγουν με αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας. Οι βάνδαλοι αποκεφάλισαν δύο μούμιες, τα κεφάλια των οποίων φιλοδοξούσαν προφανώς να πωλήσουν, και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε άλλα δέκα αρχαιολογικά ευρήματα, πριν τελικώς συλληφθούν από στρατιώτες που περιπολούσαν στην καρδιά του Καΐρου όπου βρίσκεται το φημισμένο μουσείο. Το συμβάν του περασμένου Σαββάτου, ωστόσο, έχει προκαλέσει διάχυτη ανησυχία, και παρά το γεγονός ότι ο στρατός έχει πλέον αναλάβει τη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι ομάδες ληστών καιροφυλακτούν, ευελπιστώντας πως οι θησαυροί της Αιγύπτου θα μείνουν αφύλακτοι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κοινωνικής αναταραχής.

«Ευτυχώς, οι βάνδαλοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε χθες ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς. Ο κ. Χαουάς, ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η συλλογή του μουσείου δεν απειλείται μόνο από τους ληστές, αλλά και από την κατάσταση του διπλανού του κτιρίου, που δεν είναι άλλο από το πυρπολημένο αρχηγείο του κυβερνώντος κόμματος. «Φοβάμαι ότι αυτό το κτίριο μπορεί να πέσει πάνω στο μουσείο», συνέχισε ο ίδιος, παρακολουθώντας ταυτοχρόνως τους πυροσβέστες να ρίχνουν νερό σ’ ό,τι απέμεινε από το αρχηγείο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος. Την ανησυχία του κ. Χαουάς συμμερίζεται ο διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, Τόμας Κάμπελ. «Αν συμβεί το παραμικρό στα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Μουσείο της Αιγύπτου, θα πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απώλεια για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο κ. Κάμπελ υπενθύμισε ότι στο εν λόγω μουσείο βρίσκεται η περίφημη χρυσή μάσκα του Τουταγχαμών.

Το Εθνικό Μουσείο της Αιγύπτου βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών και, δεδομένης της απουσίας της αστυνομίας, άνδρες του στρατού έσπευσαν το μεσημέρι του Σαββάτου -κι ενώ η απόπειρα ληστείας είχε ήδη γίνει γνωστή- να φυλάξουν το κτίριο. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι μέχρι να αφιχθούν οι στρατιώτες, νεαροί Αιγύπτιοι, οι οποίοι μάλιστα κρατούσαν κλομπ που είχαν νωρίτερα αρπάξει από αστυνομικούς, είχαν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το μουσείο προκειμένου να διαφυλάξουν τη συλλογή του.

Σε κλοιό οι πυραμίδες

Στον απόηχο της απόπειρας κλοπής των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, ο στρατός της Αιγύπτου έσπευσε την ίδια μέρα να αποκλείσει την πρόσβαση στις πυραμίδες και αλλού.

«Στρατιώτες έστησαν οδοφράγματα και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον ναό του Καρνάκ», επιβεβαίωσε ο αρχαιολόγος Κεντ Γουίκς, ο οποίος εργάζεται στο Λούξορ. Σύμφωνα με τον ίδιο, άρματα μάχης έχουν παραταχθεί γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λούξορ. Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μουσείου Κέλσεϊ στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, στο οποίο επίσης φιλοξενούνται καλλιτεχνήματα από την αρχαία Αίγυπτο, Σάρον Χέρμπερτ, χαρακτήρισε «αναγκαία» την παρέμβαση του στρατού. «Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί όταν το πλήθος καταστεί ανεξέλεγκτο», σχολίασε η κ. Χέρμπερτ. «Τα αντικείμενα που φυλάσσονται στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου είναι ανεκτίμητης αξίας», συνέχισε. «Αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς που πρέπει να προστατευθεί με κάθε κόστος», κατέληξε η κ. Χέρμπερτ.

Πηγή : Α.Ρ. (Καθημερινή)