ΓΣΕΒΕΕ: Απειλή «λουκέτου» για 225.000 μικρομεσαίες

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
Από : Καθημερινή

«Λουκέτα» σε 225.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απώλεια 320.000 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπει η νέα επικαιροποιημένη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Την ίδια ώρα διαμορφώνεται μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι σε ποσοστό 35,3% δηλώνουν ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, όχι μόνο λόγω αδυναμίας καταβολής αυτών, αλλά και ως αντίδραση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, πάνω από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (26,8%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε διακοπή της λειτουργίας της το επόμενο διάστημα, ποσοστό που ανάγεται σε 225.000 επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος αριθμός στην προηγούμενη ανάλογη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, τον Ιούλιο του 2010, ήταν 175.000 επιχειρήσεις, γεγονός που δείχνει την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά. Επιπλέον, ένα ποσοστό 25,9% (που ανάγεται σε 215.000 επιχειρήσεις) θεωρεί αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο κλεισίματος της επιχείρησης. Με βάση τα παραπάνω, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν περί τις 320.000 θέσεις εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί) στις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 49 άτομα το επόμενο διάστημα, πιθανώς έως το τέλος του 2011 με αρχές του 2012. Σημειώνεται ότι ήδη, βάσει των υπολογισμών του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, το 2010 χάθηκαν 188.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης (88.000 το α΄ εξάμηνο και 100.000 το β΄ εξάμηνο), κάτι που μένει, βεβαίως, να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού συνολικά για το προηγούμενο έτος.

Μείωση προσωπικού

Απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να προκύψουν όχι μόνο από το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά και από τη μείωση προσωπικού, στην οποία προχωρούν αρκετές επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Το 27,2% των επιχειρηματιών που απασχολεί προσωπικό προβλέπει ότι το 1ο εξάμηνο του 2011 θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 4,9% δηλώνει ότι θα προβεί σε προσλήψεις.

Ακόμη, όμως, κι όταν δεν γίνονται απολύσεις, αυξάνονται τα φαινόμενα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το 2ο εξάμηνο του 2010 αναγκάστηκαν να μειώσουν τις ώρες ή τις ημέρες εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους. Στις μεταποιητικές επιχειρήσεις το αντίστοιχο ποσοστό είναι 39,5%. Επίσης, το 15,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές των μισθών όλων ή μέρους των εργαζομένων στην επιχείρηση. Οι προβλέψεις για το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι δυσμενέστερες, καθώς το 53,9% των ερωτηθέντων δηλώνει αρκετά ή λιγότερο πιθανό να προχωρήσει σε μείωση μισθών ή ωρών.

Ανησυχητικό λόγω των αλυσιδωτών αντιδράσεων που μπορεί να προκαλεί είναι το φαινόμενο της καθυστέρησης αποπληρωμής οφειλών που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, περίπου τρεις στις δέκα. Προς τον ΟΑΕΕ έχει οφειλές το τελευταίο εξάμηνο το 36,3%, προς τους προμηθευτές το 31,9%, προς τις ΔΕΚΟ το 30,8%, οφειλές ενοικίου το 29,3%, προς τράπεζες το 28,4%, προς την εφορία το 27,3% και προς το ΙΚΑ το 24%.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6,5%. Επίσης, έχει προτείνει στην κυβέρνηση ρύθμιση για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών προς ΟΑΕΕ και ΙΚΑ με την καταβολή ανά δίμηνο ενός 20% επί της τρέχουσας εισφοράς.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι μισοί από τους επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με επιταγές κατέχουν επιταγές που είτε είναι ήδη ακάλυπτες (37,9%) είτε επισφαλείς (7,3%).