Κυβερνητική διχογνωμία για ημιυπαίθριους

Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
Από : Καθημερινή

Περάσατε από το ταμείο για τους ημιυπαίθριους; Ώρα να ξαναπεράσετε. Αυτό το μήνυμα έδωσε χθες η κυβέρνηση στους περίπου 500.000 πολίτες που έσπευσαν τους τελευταίους μήνες να δηλώσουν οικειοθελώς τις μικρές πολεοδομικές παρανομίες των κτιρίων τους, ενισχύοντας τους φόβους τους ότι η υπόθεση δεν θα εξαντλούνταν στην καταβολή του προστίμου. Σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε χθες το υπουργείο Εσωτερικών, οι πολίτες που συμμετείχαν στη «ρύθμιση» των ημιυπαίθριων δεν οφείλουν μεν στην εφορία και το ΙΚΑ, αλλά... στον οικείο δήμο και μάλιστα αναδρομικά. Το ποσό της οφειλής δεν είναι σημαντικό, ωστόσο αποδεικνύει την αναξιοπιστία της πολιτείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών και υπογράφεται από τον υφυπουργό, κ. Γιώργο Ντόλιο, όσοι δήλωσαν τον παράνομο ημιυπαίθριο (ή άλλο χώρο) οφείλουν να γνωρίζουν τα εξής:

- Οφείλουν την καταβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και μάλιστα αναδρομικά, από την έναρξη ισχύος του νόμου (δηλαδή τις 28 Απριλίου 2010) ή την ημερομηνία μετατροπής του χώρου, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει υποβληθεί.

- Οι δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιβολή των τελών καθαριότητας και φωτισμού, στην περίπτωση που δεν συνυπολόγιζαν το εμβαδόν των χώρων αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων ακινήτων. Αυτό πιθανότατα δεν ισχύει στην περίπτωση των χώρων που εμφανίζονται στα συμβόλαια.

- Επιπλέον, οι δήμοι μπορούν να επιβάλουν πρόστιμο στους δημότες που δεν δήλωσαν την ακριβή επιφάνεια των ακινήτων τους.

- Πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί και για τις διαφορές που προκύπτουν στα τέλη που καταβάλλει ο πολίτης, από τη μετατροπή της χρήσης του χώρου όχι από βοηθητική σε κύρια (λ. χ. υπόγειο ή ημιυπαίθριο σε κύριο χώρο της κατοικίας), αλλά από μια κύρια χρήση σε άλλη κύρια (λ. χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο) και από βοηθητική χρήση σε άλλη βοηθητική.

Υπολογίζεται ότι τα ανταποδοτικά τέλη κυμαίνονται συνήθως σε 1 - 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το πρόστιμο υπολογίζεται ως μέρος αυτού του ποσού. Το ζήτημα όμως δεν είναι το ύψος της οφειλής, αλλά η αναξιοπιστία του κράτους, καθώς ο νόμος για τους ημιυπαίθριους (3842/10) αναφέρει σαφώς ότι «δεν οφείλονται αναδρομικά οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή που έχει συντελεστεί». Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, υποστηρίζει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα. «Ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου. Και ο νόμος είναι σαφής ότι δεν υπάρχει καμία αναδρομική οφειλή», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία», λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος. «Διευκρινίσαμε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν αναδρομικά τα ανταποδοτικά τέλη και πρόστιμα»...

Υ.Γ από Πύθων : Αλαλούμ με τους ημιυπαίθριους. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώσουν διπλά. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το ΠαΣοΚ ξέρει να στα παίρνει με όμορφο ή ύπουλο τρόπο και να λες και ευχαριστώ...