Μαργαρίτα Μαθιοπούλου:από το Βίλι,στον Άκη και τα υποβρύχια

Ο Βίλι Μπράντ,προσπάθησε να την επιβάλει ως εκπρόσωπο Τύπου του SPD και οδηγήθηκε στη παραίτηση. Η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου πάντως είχε μια αξιόλογη καριέρα που ξεκίνησε από τη δημοσιογραφία,πέρασε στην ακαδημαϊκή καταξίωση και έφθασε και στην επιχειρηματική επιτυχία. Σ΄ αυτή τη τελευταία ενεπλάκη το όνομά της στην ιστορία των τεσσάρων υποβρυχίων του ΠΝ.

Το όνομα της ιστορικού και δημοσιογράφου Δρ.Μαργαρίτας Μαθιοπούλου ενεπλάκη στην υπόθεση της παραγγελίας τεσσάρων υποβρυχίων για το ελληνικό ΠΝ,για τα οποία όπως υποστηρίζει το γερμανικό Der Spiegel, δόθηκαν «μίζες» 55 εκατομμυρίων ευρώ. Η κ.Μαθιοπούλου αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στη συμφωνία, αν και η εμπλοκή της με άλλα υποβρύχια που προορίζονταν για την Αίγυπτο,γίνεται αποδεκτή. Το βέβαιο είναι ότι η κ.Μαργαρίτα Μαθιοπούλου το 2000 είχε σχέση με το ελληνικό Πεντάγωνο.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2000 η Δρ.Μαργαρίτα Μαθιοπούλου υπέγραψε με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) και το διευθυντή του Γιάννη Δρόσο,στενό συνεργάτη του τότε ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου, συμφωνία για την σύνταξη και υποβολή μελέτης με θέμα «Ελληνική Αμυντική Πολιτική».

Η συμφωνία στηρίχτηκε σε απόφαση του ΥΕΘΑ (31 Ιανουαρίου 2000) ,η εκτέλεση της οποίας ανατέθηκε στο Επιτελείο Υπουργού Εθνικής Άμυνας ,το οποίο με τη σειρά του υπέγραψε σύμβαση με το ΙΑΑ ,το οποίο τελικά προχώρησε στη συμφωνία με τη κ.Μαθιοπούλου. Η μελέτη θα έπρεπε να είναι έτοιμη σε έξι μήνες και η αμοιβή της καθορίστηκε στα 174 χιλιάδες μάρκα,δηλαδή περίπου 90.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα αν η αμοιβή μπορεί να εκτιμηθεί ως υψηλή ή όχι υπάρχουν κάποια άλλα ζητήματα που επαναφέρουν το ερώτημα του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος: ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Η συμφωνία της κ.Μαθιοπούλου με το ελληνικό Πεντάγωνο είναι καθόλα νόμιμη όμως:

*Την ίδια περίοδο που είχε αναλάβει την σύνταξη της μελέτης για την Ελληνική Αμυντική Πολιτική, (2000), ήταν ταυτόχρονα και ειδική σύμβουλος της εταιρείας ΒΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται πολύ έντονα στους εξοπλισμούς,συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Βέβαια η κ.Μαθιοπούλου υπήρξε σύμβουλος της εταιρείας για τις αγορές της Βορείου Αμερικής,ωστόσο η συμμετοχή της με οποιονδήποτε τρόπο σε μία τέτοια εταιρεία προκαλεί ερωτήματα περί «ασυμβίβαστου». Κι αυτό γιατί:

* Το αντικείμενο της μελέτης της για την Ελληνική Αμυντική Πολιτική εκ των πραγμάτων επηρεάζει τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σήμερα ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά να ολοκληρωθεί η Πολιτική Εθνικής Άμυνας για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για εξοπλισμούς. Η αμυντική πολιτική καθορίζει τη φύση των απειλών και αυτές καθορίζουν τους εξοπλισμούς.Αν και πόσο ρόλο έπαιξε η μελέτη της κ.Μαθιοπούλου σε θέματα εξοπλισμών δεν μπορεί να εκτιμηθεί,ωστόσο οι «παράλληλες» απασχολήσεις της δημιουργούν κλίμα καχυποψίας.

Τώρα οι Γερμανοί επιχειρούν μέσω του δημοσιεύματος του Der Spiegel,εμπλέκουν το όνομα της κ.Μαθιοπούλου στο «σήριαλ» της αγοράς των υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ. Πως γίνεται αυτή η εμπλοκή;



Το 2004 η Ferrostaal μαζί με την Thyssen Krupp που είχε αναλάβει την ναυπήγηση των υποβρυχίων μας ίδρυσε στο Λονδίνο την εταιρεία Marine Force International (MFI), μεταφέροντας έτσι ουσιαστικά την έδρα από το Έσσεν στην Αγγλία, προκειμένου να έχει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τις εξονυχιστικές στο μεταξύ έρευνες των γερμανών εφοριακών για εξοπλιστικές συμφωνίες. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφέρει επί λέξη για την MFI:

“...Έχουν παρασχεθεί προς την υπηρεσία μας πληροφορίες σχετικές με τη δράση της αγγλικής επιχείρησης MFI που είναι θυγατρική κατά 50% της Thyssen Krupp και της Ferorostaal, στην καταβολή προμηθειών που αφορούσαν στην παραγγελία γερμανικών υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτές οι προμήθειες φέρονται να μεταφέρθηκαν με τη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας ΜΙΕ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ και της κυπριακής ΜΙΕ EUROPE LTD. Οι πληροφορίες αυτές είτε με δικαστική συνδρομή που θα ζητήσει η αρμόδια εισαγγελεύς είτε με διοικητική συνδρομή που θα ζητήσει η υπηρεσία μας θα πρέπει να διασταυρωθούν».

Πριν γίνει γνωστό αν υπήρξε η διασταύρωση ήρθε το δημοσίευμα του Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά και για το ρόλο της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου, που κάποτε ήταν φαβορί για τη θέση του εκπροσώπου του SPD επί καγκελαρίας Βίλι Μπραντ.

Η εταιρία συμβούλων της φέρεται να εισέπραξε 1,2 εκ. ευρώ από την MFI, προκειμένου να αναλάβουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία την κατασκευή υποβρυχίων της HDW με αποδέκτη την Αίγυπτο. Η κ.Μαθιοπούλου φέρεται να παραδέχτηκε ότι βοήθησε σ’ αυτό, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη συμφωνία των υποβρυχίων 214.

Πηγή
: onalert.gr