Ολονύχτια ένταση στην Κερατέα

Ρεπορτάζ : Κώστας Ονισένκο
Από : Καθημερινή

Σε «εμπόλεμη ζώνη» μετατράπηκε από χθες το απόγευμα η περιοχή της Κερατέας με οδομαχίες μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ, από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι πολύ αργά τη νύχτα. Η ένταση ξεκίνησε από το αστυνομικό τμήμα και επεκτάθηκε στην πλατεία, στα στενά της πόλης και έφτασε έως τη λεωφόρο Λαυρίου. Στα στενά της πόλης, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας «υποδέχονταν» τους αστυνομικούς με πέτρες, αυτοσχέδια εκρηκτικά μικρής ισχύος και βόμβες μολότοφ. Από την πλευρά της, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών. Οταν, μάλιστα, εξαντλήθηκαν τα χημικά, χρησιμοποίησαν και οι αστυνομικοί πέτρες εναντίον των εξεγερμένων πολιτών. Αργά το βράδυ, τα επεισόδια περιορίστηκαν σε μεμονωμένες περιοχές ενώ ομάδα κατοίκων κατέστρεψε την τζαμαρία στο τμήμα Τροχαίας της περιοχής. Τη φλεγόμενη Κερατέα επισκέφτηκε ο Αλέκος Αλαβάνος και προσπάθησε να συνομιλήσει και με τις δύο πλευρές.

Ο απολογισμός χθες αργά ήταν τρεις τραυματίες αστυνομικοί και ένας πολίτης. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι το φαρμακείο της περιοχής ήταν ανοιχτό προκειμένου να συνδράμει τους πληγέντες. Η αδιάκοπη ρίψη βομβών μολότοφ από τη μία και βομβών κρότου λάμψης από την άλλη θύμιζε Δεκέμβριο του 2008. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πρώην δημάρχου Κερατέας κ. Σταύρου Ιατρού, στη διάρκεια των συμπλοκών, άνθρωπος της αστυνομίας έβγαλε όπλο με στόχο να εκφοβίσει τους κατοίκους, οι οποίοι απάντησαν με φθορές σε αυτοκίνητα της αστυνομίας.

Δεκάδες εκρηκτικά

Αφορμή για τον νέο γύρο επεισοδίων αστυνομίας και κατοίκων, οι οποίοι φαίνεται ότι προετοιμάζονταν για σφοδρή σύγκρουση από καιρό, ήταν η έρευνα της αστυνομίας σε σπίτι κατοίκου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, κ. Κωνσταντίνου Λεβαντή, από την «έφοδο» της αστυνομίας στο σπίτι του 30χρονου, η 65χρονη μητέρα του έπαθε καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο. «Αυτό ήταν αρκετό για να εξαγριώσει αρχικά τους γείτονες και στη συνέχεια περίπου 50 άτομα, που διαμαρτυρήθηκαν έντονα έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκε ο νεαρός, για να αφεθεί λίγο αργότερα ελεύθερος». Σύμφωνα με την αστυνομία, κατασχέθηκαν από την οικία του 30χρονου μια συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, κενές φιάλες και μία κάμερα. Ο αδελφός του προσαχθέντος, ιδιοκτήτης του σπιτιού, αναζητείται από την αστυνομία. Ο κ. Λεβαντής δήλωσε στην «Κ» ότι τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι από κροτίδα και τόνισε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να εκτονωθεί η κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις για τον ΧΥΤΑ». Επίσης, επί της Λ. Λαυρίου πλησίον του Βιοτεχνικού Πάρκου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παρουσία εισαγγελέα, 32 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση, 8 φιάλες βουτανίου (γκαζάκια), ένα μπιτόνι βενζίνης 20 λίτρων, 3 αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί, δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και 120 κενές φιάλες μπίρας. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία, συνελήφθησαν τρία άτομα που συμμετείχαν στις επιθέσεις, ενώ έγιναν συνολικά τέσσερις έρευνες σε σπίτια, παρουσία εισαγγελέα.