Πληθωριστική έκρηξη απειλεί την οικονομία

Ρεπορτάζ : Θανάσης Ηλιοδρομίτης
Από : Ημερησία

Με νέα πληθωριστική έκρηξη απειλεί την ελληνική οικονομία το ράλι των διεθνών τιμών των καυσίμων, που πυροδοτείται από τις ταραχές στις αραβικές χώρες και ιδιαίτερα στη Λιβύη. Ηδη, οι λιανικές τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα, ενώ «παράπλευρες πιέσεις» στον πληθωρισμό αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση των τιμών και του ντίζελ κίνησης, που επιβαρύνει τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η ελληνική οικονομία εμφανίζεται εξαιρετικά ευάλωτη στις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς είναι η τέταρτη πιο εξαρτημένη από τα υγρά καύσιμα οικονομία του πλανήτη, με ποσοστό 61,9%. Ενδεικτικά του «ειδικού βάρους» των καυσίμων στον πληθωρισμό της χώρας είναι και τα εξής στοιχεία:

- Τον περασμένο Ιανουάριο η επίπτωση της βενζίνης στην ετήσια αύξηση του πληθωρισμού έφτασε τις 1,92 εκατοστιαίες μονάδες.
- Αντίστοιχα, η επίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε τις 0,65 ποσοστιαίες μονάδες.
- Αθροιστικά, τα υγρά καύσιμα επιβάρυναν τον ετήσιο πληθωρισμό με 2,57 ποσοστιαίες μονάδες.
- Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 5,2%, περίπου η μισή αύξηση οφείλεται στα καύσιμα.

«Τρέχει» 


Τον κίνδυνο νέας πληθωριστικής έξαρσης επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Οπως τονίζει, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει με ρυθμό υπετριπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (1,6%) και σύμφωνα με την Eurostat διατηρήθηκε τον Ιανουάριο στο 5,2%. «Στη χώρα μας την κατάσταση θα επιδεινώσει επιπλέον ο πληθωριστικός κίνδυνος από τις ταραχές στον αραβικό κόσμο, οι οποίες απειλούν με νέα κρίση, κυρίως από το ράλι του πετρελαίου, αλλά και των τροφίμων», τονίζει ο Β. Κορκίδης, χαρακτηρίζοντας το επόμενο τρίμηνο ως πολύ κρίσιμο για όλη την περιοχή της Μ. Ανατολής και της Ανατ. Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης χθες είχε διαμορφωθεί στο 1,628 ευρώ το λίτρο. Η μέγιστη τιμή καταγράφηκε στην Κεφαλονιά και έφτανε τα 1,85 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 20 λεπτά υψηλότερη από τη μέση τιμή. Σε επτά νομούς η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν χθες υψηλότερη από το 1,70 ευρώ, ενώ σε οκτώ νομούς η μέγιστη τιμή αντλίας είχε ξεπεράσει το 1,80 ευρώ.

Ακριβότερη 


Την τελευταία εβδομάδα η αμόλυβδη έχει ακριβύνει 1,6 λεπτό το λίτρο κατά μέσο όρο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η ακριβότερη στην Ε.Ε. στην αμόλυβδη, αλλά και το πετρέλαιο κίνησης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, μόνο σε Ελλάδα και Ολλανδία η μέση τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά το 1,60 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες 4 χώρες (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία και Βρετανία) με μέση τιμή από 1,5-1,6 ευρώ. Η μέγιστη τιμή αντλίας της σούπερ αμόλυβδης έχει αγγίξει τα 2 ευρώ, καθώς σε πέντε νομούς έφτασε το 1,999 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή

- Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης χθες είχε διαμορφωθεί στο 1,628 ευρώ το λίτρο.
- Η μέγιστη τιμή καταγράφηκε στην Κεφαλονιά και έφτανε το 1,85 ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 20 λεπτά υψηλότερη από τη μέση τιμή. Σε επτά νομούς η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν χθες υψηλότερη από το 1,70 ευρώ.
- Την τελευταία εβδομάδα «τσίμπησε» κατά μέσο όρο 1,2 λεπτά και η τιμή του πετρελαίου κίνησης,
- Η μέση τιμή του έφτασε το 1,444 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή αντλίας φθάνει το 1,729 ευρώ το λίτρο.
- Ανοδικά κινείται η τιμή και του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία σε μέσα επίπεδα έφτασε χθες τα 84 λεπτά το λίτρο.