Tο τέλος των ψευδαισθήσεων

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ της αντίστροφης μέτρησης. Ξεγυμνώνονται τα επικοινωνιακά τεχνάσματα μίας κυβέρνησης που έχει κατορθώσει να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφέστατος και ειλικρινέστατος. Τι είναι αυτά που λέτε για έξοδο από το Μνημόνιο το 2013; Ούτε το 2023 δεν θα βγούμε, ίσως το 2033, αν είμαστε σωστοί, βάλουμε μυαλό κι ακολουθούμε τις εντολές.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ είναι κάτι που θα πάρει χρόνο και η πολιτική δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει από επόμενες κυβερνήσεις. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση Παπανδρέου αφήνει κληρονομιά μία καυτή πατάτα σε όποια άλλη εκλεγεί μελλοντικά. Το Μνημόνιο, με το οποίο υποχρεωτικά οδηγείται η χώρα σε μία σειρά από κινήσεις αναγκαίες για να ικανοποιηθούν οι δανειστές.

Ο κ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ επεσήμανε ακόμη ότι μπορεί να γίνονται κάποιες σωστές κινήσεις, όμως η χώρα επ’ ουδενί δεν βρίσκεται στο τέλος της δύσκολης πορείας της. Ακόμη στην αρχή είναι. Τι άλλο και από ποιον πρέπει να ειπωθεί για να γίνει αντιληπτό ότι επί τόσους μήνες ακούμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη ασύστολα ψεύδη.

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΟΙΩΝΑ, όμως, παρουσιάζονται τα πράγματα όσον αφορά στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, κατά τον κ. Ρουμελιώτη, όπου το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι τίποτα από όσα συνήθως λέγονται, είναι απλά το τέρας της γραφειοκρατίας. Τούτη την ώρα χιλιάδες ιδέες μένουν στα χαρτιά λόγω ακριβώς αυτής της δραματικής αντίληψης του Ελληνικού Δημοσίου. Η γραφειοκρατία και η αρτηριοσκλήρωση κρατικών λειτουργών οδηγούν στην πλήρη αδράνεια και την αδιαφορία για κάθε προσπάθεια επένδυσης.