Καταθέσεις ύψους 600 δισ. ευρώ από Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
Από : Καθημερινή

Περισσότερα από δύο ελληνικά ΑΕΠ είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες από Ελληνες, τα στοιχεία των οποίων αναζητεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των Ελλήνων φθάνουν στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητεί από τις ελβετικές αρχές να συνεργαστούν προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο είναι νόμιμα κατατεθειμένα τα ποσά αυτά, εάν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και αν οι τόκοι τους δηλώνονται σε κάποιο από τα δύο κράτη.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται σε συμφωνία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ελβετίας για ανταλλαγή πληροφορικών σχετικά με τους Ελληνες φοροφυγάδες. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας κ. Μισελίν Καλμί Ρέι συμφώνησαν να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σημειώνεται επίσης ότι μια κοινή επιτροπή ελέγχου θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής νομοθεσίας από τα δύο Κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.

Πάντως οι ελληνικές αρχές ήδη έχουν στα χέρια τους λίστα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ο έλεγχος επικεντρώνεται στους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην εφορία τους τόκους που απέκτησαν από τις καταθέσεις στο εξωτερικό και απέφυγαν τη φορολογία. Οι καταθέτες που «ξέχασαν» να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους τόκους που εισέπραξαν θα κληθούν από την εφορία να τους δηλώσουν και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν με τις προσαυξήσεις. Σε δεύτερη φάση θα ελεγχθούν εάν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία έτη. Τα κεφάλαια αυτά θα συγκριθούν με τα ποσά των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει οι καταθέτες του εξωτερικού προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις με μεγάλη αναντιστοιχία.

Ληξιπρόθεσμες

Από διασταυρώσεις στοιχείων διαπιστώθηκε ότι 382 κάτοικοι εξωτερικού έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 5,8 εκατ. ευρώ. Οι ανωτέρω οφειλέτες έχουν ακίνητη περιουσία ανά την επικράτεια αντικειμενικής αξίας 283,8 εκατ. ευρώ. Στους 382 παρέχεται χρονικό περιθώριο μέχρι τις 4 Μαρτίου 2011 για να εξοφλήσουν πλήρως τις οφειλές τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του πλειστηριασμού για όσους δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Οφειλές από κληρονομιές

Χρέη όμως έχει εντοπίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε φορολογουμένους που έχουν κληρονομήσει περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα, από διασταύρωση οφειλετών με χρέη από φόρους κληρονομιάς άνω των 10.000 ευρώ έκαστος, είχαν εντοπιστεί 581 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν εμφανίζονταν κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στο περιουσιολόγιο του ΤΑΧΙS ή η ακίνητη περιουσία τους ήταν μικρότερης αξίας από την οφειλή τους από τον φόρο κληρονομιάς. Για τους οφειλέτες αυτούς συνεχίζονται οι διασταυρώσεις μέσω των ΔΟΥ των κληρονομουμένων, προκειμένου να εντοπιστούν τα κληρονομιαία ακίνητα από τις αποδοχές κληρονομιάς και να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των ακινήτων. Από τους 242 οφειλέτες που έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί, προέκυψε ότι 189 οφειλέτες δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις Ε9, παρότι είχαν σχετική υποχρέωση.

Επιτηδευματίες

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα πρέπει η ομάδα εργασίας να έχει έτοιμη τη λίστα με τους επιτηδευματίες που θα ελεγχθούν με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται:

α) Σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως στη νομική μορφή, την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τον κλάδο ή τον τομέα δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και την παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξη φορολογικών αδικημάτων και την εν γένει φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των υπόχρεων.

β) Σε οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημίες, συντελεστές μεικτού και καθαρού κέρδους, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, στατιστική ανάλυση, εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών.

γ) Σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Υ.Γ. από Πύθων : Αφού η ελληνική κυβέρνηση εκοψέ τους μισθούς και τις συντάξεις των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων, φιλοτιμήθηκε να κυνηγήσει και τους φοροφυγάδες του εξωτερικού. Αυτούς που έπρεπε ήδη να έχουν πληρώσει για την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτούς που πάντοτε την έβγαζαν καθαρή στην Ελλάδα διακινόντας μαύρο χρήμα...Μέσα σε αυτούς μπορεί και κάποιοι ερασιτέχνες του επαγγέλματος να την πληρώσουν, για τα μάτια του κόσμου...Το σίγουρο είναι πως αν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει το "κυνήγι του μαύρου χρήματος" από την αρχή δεν θα είχαμε φτάσει σε σημείο να σκέφτομαστε μέχρι και την περικοπή των επιδομάτων ανέργιας.