Ευρω-παραπομπή για φραγμούς σε επενδύσεις

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας ότι η χώρα διατηρεί επενδυτικούς περιορισμούς, κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων σχετικά με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι επενδυτικοί περιορισμοί στις αποκαλούμενες «στρατηγικές επιχειρήσεις» επιβάλλουν δυσανάλογα ανώτατα όρια στην ικανότητα ενός προσώπου να αποκτήσει μετοχές πέραν ενός ορισμένου ορίου. Το Νοέμβριο του 2008, η Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα «αιτιολογημένη γνώμη», που αποτελεί το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, καλώντας τη χώρα μας να συμμορφωθεί με το κοινοτικό δίκαιο. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές ούτε κατήργησαν αλλά ούτε και τροποποίησαν τον αμφισβητούμενο νόμο.

Αδειοδότηση


Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι δύο μηχανισμοί αδειοδότησης που θεσπίστηκαν το 2009 στην ελληνική νομοθεσία περιορίζουν αδικαιολόγητα την ικανότητα ενός προσώπου να αποκτά μετοχές με δικαίωμα ψήφου σε ποσοστό άνω του 20% και να λαμβάνει αποφάσεις στις αποκαλούμενες «στρατηγικές επιχειρήσεις». Οι διατάξεις του ελληνικού νόμου ορίζουν ότι μόνο το Δημόσιο μπορεί να υπερβεί αυτό το όριο, εκτός εάν έχει χορηγηθεί προηγουμένως έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Οι ελληνικές διατάξεις αναφέρουν, επίσης, ότι ορισμένες σημαντικές εταιρικές αποφάσεις, καθώς και ορισμένες αποφάσεις που αφορούν ειδικά θέματα διαχείρισης, απαιτούν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών ώστε να είναι έγκυρες.

Η Επιτροπή έκρινε ότι και τα δύο συστήματα αδειοδότησης επιβάλλουν δυσανάλογους περιορισμούς σε δυνητικούς επενδυτές. Επιπλέον, οποιοσδήποτε επιζητεί προηγούμενη έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων οφείλει να πληροί ένα σύνολο ασαφώς οριζόμενων κριτηρίων. Ο νόμος παραλείπει κριτήρια για καταστάσεις που αφορούν την εκ των υστέρων έγκριση του υπουργού Οικονομικών. Η κατάσταση αυτή δίνει στις διοικητικές αρχές υπερβολική διακριτική ευχέρεια, η οποία, κατά την άποψη της Επιτροπής, παραβιάζει τη νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων.

Πηγή : Ημερησία