Τρόικα: 7 ψαλιδιές σε εργασιακά - συντάξεις

Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας
Από : Ελευθεροτυπία

Ψαλίδισμα μισθών και κούρεμα συντάξεων συζήτησε (και) χθες η τρόικα των επιτηρητών, στην πρώτη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εργασίας. Με «νέες» ιδέες στο ίδιο μοτίβο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν ξεκίνησαν τις κυκλωτικές κινήσεις, θέτοντας τα ακόλουθα σημεία:

1. Μείωση του κόστους των υπερωριών (σήμερα η αμοιβή της υπερεργασίας ξεκινά από 25%).

2. Πιο ελαστική εφαρμογή του 8ώρου και επιστροφή του επιπλέον χρόνου εργασίας (από τη 10ωρη εργασία την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή), όχι σε 4 μήνες (ισχύει), αλλά σε μεγαλύτερο διάστημα.

3. Επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων, ώστε να υπογραφούν περισσότερες συμβάσεις με αμοιβές κάτω των κλαδικών συμβάσεων. Προς τούτο, η κ. Λούκα Κατσέλη ανέλαβε υποχρέωση να παρέμβει (να στείλει επιστολή) στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να επικυρώνεται η ίδρυσή τους μέσα σε ένα μήνα, από 6-8 μήνες σήμερα.

4. Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε μη εκπροσωπούμενα -στις διαπραγματεύσεις- μέλη (εργαζόμενους και επιχειρήσεις) θα περνάει από κρησάρα. Θα διαμορφωθούν αντικειμενικά κριτήρια και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα πρέπει να αιτιολογεί την πρότασή του (περί επέκτασης) προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας (που από το νόμο αποφασίζει τελικά).

5. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μπορούν να «σπάνε» προ της λήξης τους (ανά πάσα στιγμή απόλυση και όχι με την ολοκλήρωσή της -6, 8 ή 16 μήνες- όπως υπαγορεύει ο Αστικός Κώδικας στο ελληνικό δίκαιο). Σε αυτή την περίπτωση, ο απολυμένος θα λαμβάνει αποζημίωση (μοντέλο Ισπανίας) για την ολιγόμηνη εργασία. Θεωρείται δεδομένο ότι η πρόταση δεν στοχεύει στα 8μηνα συμβόλαια των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά στους κανονισμούς εργασίας ορισμένων τραπεζών (35ετής σύμβαση εργασίας και απόλυση μόνο για σπουδαίο λόγο).

6. Συρρίκνωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και ενιαίες παροχές.

7. Νέα ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων, καθώς και ενσωμάτωση όσων ομαδοποιήθηκαν το 2008 (διατηρούν ξεχωριστούς κανονισμούς παροχών).

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς Λούκα Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι αναγνωρίστηκε εκ μέρους της τρόικας ότι, με βάση τις «αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, τα αποτελέσματα είναι θετικά για τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2060».

Ωστόσο, συμφωνήθηκε ότι οι «πρώτες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά Ταμεία θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες» και με βάση αυτές «θα δρομολογηθούν αλλαγές σε όποια Ταμεία χρειαστεί από τις αρχές του 2012 και θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενοποιήσεις».

Στο μονότονο όσο και ακραίο ζήτημα των περικοπών, που επανεφέρει η τρόικα, η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι: «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας και το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Μέχρι και ο ΣΕΒ... τρόμαξε με τις μονομερείς εμμονές της τρόικας -αφού προηγουμένως τις υπέδειξαν στον ξένο παράγοντα. Ισως λόγω της μεσογειακής γειτνίασης με την Τυνησία και την Αίγυπτο. «Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος, και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα», ανέφερε ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος (βλέπε ρεπορτάζ σε άλλες στήλες).

Για «κινεζοποίηση» των μισθών κάνει λόγο ο Δ. Στρατούλης (ΣΕΒ).