Καταζητείται (και) ως τρομοκράτης

Ρεπορτάζ : Στέλιος Βραδελής
Από : "Τα Νέα"

Ενταλµα σύλληψης εις βάρος του Βασίλη Παλαιοκώστα, για τη βοµβιστική επίθεση µε στόχο τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξέδωσε χθες ο 13ος τακτικός ανακριτής.

Οπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 23 Οκτωβρίου δακτυλικό αποτύπωµα του 45χρονου Βασίλη Παλαιοκώστα είχε βρεθεί πάνω στο παγιδευµένο µε εκρηκτικά δέµα που έφτασε έξω από το γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και προκάλεσε τον θάνατο του Γιώργου Βασιλάκη, υπασπιστή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Μετά τον εντοπισµό του αποτυπώµατος η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε προσπαθήσει να κρατήσει «χαµηλά» αυτό το στοιχείο. Η άποψη που κυριάρχησε ήταν πως αν δεν προχωρούσαν στην έκδοση εντάλµατος εις βάρος του, µπορεί και να χαλάρωναν τα µέτρα προφύλαξης του Βασίλη Παλαιοκώστα και έτσι να έπεφτε πιο εύκολα στα χέρια των διωκτικών αρχών. Υστερα όµως από τη νέα συνάντηση των αστυνοµικών Αρχών µε τον Παλαιοκώστα το µεσηµέρι της Κυριακής στη Χαιρώνεια, που είχε ως αποτέλεσµα τον τραυµατισµό ενός αστυνοµικού, ενώ ο δραπέτης παρέµεινε ασύλληπτος, αποφασίστηκε η έκδοση του εντάλµατος σύλληψης.

Αποτύπωµα του Παλαιοκώστα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε µέσα στο αυτοκίνητο µάρκας Audi A4, στο οποίο επέβαινε µε ακόµη ένα άτοµο. Πλέον η σύλληψη του Παλαιοκώστα γίνεται και πάλι η βασική προτεραιότητα των Αρχών, οι οποίες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον εντοπισµό του. Από ανώτερους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο Παλαιοκώστας «φωτογραφίζεται» και ως άνθρωπος µε ιδιαίτερα στενές σχέσεις µε τον χώρο των αντιεξουσιαστών, αλλά και ως ένας από τους πιθανούς τροφοδότες οπλισµού σε εγχώριες τροµοκρατικές οµάδες. Με βάση το ένταλµα που εκδόθηκε χθες εις βάρος του, ο Παλαιοκώστας για πρώτη φορά κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Τα υπόλοιπα αδικήµατα για τα οποία κατηγορείται είναι συµµετοχή σε τροµοκρατική οργάνωση, τροµοκρατικές πράξεις κατά συρροή, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόµβας από τροµοκρατική οργάνωση και θανατηφόρα έκρηξη.

Η βόµβα, που φερόταν να έχει αποστολέα τον καταζητούµενο για την υπόθεση της Siemens Χρήστο Καραβέλα, είχε συσκευαστεί σε έναν πλαστικό φάκελο. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει 300 γραµµάρια ισχυρού εκρηκτικού κατεδάφισης.

Τα ΣΈΝΑΡΙΑ. Οι Αρχές δεν έχουν καταλήξει αν ο Παλαιοκώστας ήταν ο κατασκευαστής ή αυτός που παρήγγειλε τη βόµβα ή απλά την παρέδωσε σε κάποιους άλλους, λειτουργώντας ως ενδιάµεσος.

Την ευθύνη για τη βοµβιστική επίθεση την είχε αναλάβει «ανώνυµη» οργάνωση που «υποσχόταν» να αποκαλύψει την ονοµασία της σε επόµενο χτύπηµά της, ενώ ο συντάκτης της προκήρυξης υπέγραφε ως Θανάσης Κλάρας, που ήταν το πραγµατικό όνοµα του Αρη Βελουχιώτη.


ΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το όνοµα του Βασίλη Παλαιοκώστα βρέθηκε αρκετές φορές τα τρία τελευταία χρόνια στα µπλοκάκια της Αντιτροµοκρατικής. Η Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς τού είχε αφιερώσει την πρώτη της επίθεση. ∆ύο µέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Β. Χρυσοχοΐδης και ο Π. Γεωργιάδης, συνελήφθησαν για συµµετοχή µαζί µε τον Παλαιοκώστα, στην απαγωγή του Γ. Μυλωνά.

Λίγο αργότερα προέκυψαν ερωτηµατικά για τη σχέση ανάµεσα στον Β. Παλαιοκώστα και τον Επαναστατικό Αγώνα. Στις 31 Αυγούστου 2007 ληστές έκλεψαν από το σπίτι ενός επιχειρηµατία στην Θεσσαλονίκη 2 αυτοκίνητα. Το ένα ήταν ένα µπλε Renault Scenic που χρησιµοποιούσε ο Ε.Α. και το οποίο βρέθηκε καµένο στο Γαλάτσι, λίγες ηµέρες ύστερα από τη σύλληψη 6 κατηγορούµενων για συµµετοχή στην οργάνωση. Το δεύτερο ήταν ένα τζιπ Ηyundai SantaFe, το οποίο χρησιµοποιήθηκε στις 22/2/2008, για την επίθεση σε χρηµαταποστολή στην Επανοµή. Τα όπλα που είχαν χρησιµοποιηθεί τότε βρέθηκαν το καλοκαίρι του 2008 στο κρησφύγετο του Παλαιοκώστα στη Σουρωτή Χαλκιδικής.