Μας βγάλανε στον...πλειστηριασμό!

Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, τα βασικά συμπεράσματα της τρίτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Αυτό που πάγωσε τους πάντες είναι ότι η τρόικα ανακοίνωσε ότι πωλούνται ελληνικά ακίνητα και εταιρείες και όχι η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα είχαν βγάλει και το κοστολόγιο το οποίο είναι το τεράστιο ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι ένα υπέρογκο ποσό εάν αναλογιστεί κανείς ότι εάν πουληθεί το σύνολο της περιουσίας του δημοσίου, τότε τα χρήματα είναι 300 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι για να εξασφαλιστούν τα 50 δισ θα πωληθούν πολλά.

Όπως όλες οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, τα λιμάνια, τράπεζες όπως η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ένας τεράστιος όγκος κρατικών ακινήτων.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ο κ Ντερούζ, θα έχει ως "πηγή" εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και εμπορικά ακίνητα και ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

Εντυπωσιακό είναι πως σε μία πτωτική κατά κύριο λόγο συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, εκτοξεύτηκαν οι μετοχές 2 τραπεζών που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώτες στη λίστα για ιδιωτικοποίηση.Η Αγροτική Τράπεζα βρέθηκε με άνοδο 14,47% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με άνοδο 10,86%.Μεταξύ των κερδισμένων της ημέρας είναι και άλλα κρατικά ''χαρτιά'' όπως οι εταιρείες Ύδρευσης, η ΔΕΗ και ο ΟΛΘ.

Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι πως ανοίγει ο δρόμος για την πώληση και άλλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών που ανήκουν στο Δημόσιο αλλά και ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως ''φιλέτα'' για να μειωθεί το χρέος.

Με 30 δις ευρώ θα ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες με εγγυήσεις από το Δημόσιο όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας με κύριο στόχο την άντληση ρευστότητας ώστε να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Με την νέα αυτή ενίσχυση οι ελληνικές τράπεζες φτάνουν να λαμβάνουν συνολικά σχεδόν 80 δις ευρώ, όσα σχεδόν και οι Ιρλανδικές και για αυτό το λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος τις ζήτησε να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους από άλλες πηγές πέραν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όμως παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Στη συνολική αξιολόγηση της τρόικας αναφέρεται πρόοδος στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος παρά τις καθυστερήσεις.

Ομως επαναλάμβαναν διαρκώς πως πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

''Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων'' ήταν τα λόγια του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας δεν ανέφερε τίποτα για μισθούς και συντάξεις ενώ για τις εργασιακές σχέσεις ανέφεραν πως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα το συντομότερο δυνατόν.

Η αυθαίρετη ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας για αποκρατικοποιήσεις και στην ουσία ξεπούλημα εισηγμένων ΔΕΚΟ, ελληνικών τραπεζών, λιμανιών και ακινήτων του δημοσίου, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης έστω και λίγο καθυστερημένα και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα.



Στην ουσία η τρόικα έχοντας σαφώς παρερμηνεύσει το ρόλο της, ανακοίνωσε αποκρατικοποιήσεις μαμούθ που θα εξασφαλίσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ και το περίεργο είναι πως αυτή την ανακοίνωση δεν την έκανε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ. 


Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης με τον κορυφαίο υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση να μιλά για υπέρβαση των ορίων σε ομιλία του στη βόρεια Ελλάδα.

Συγχρόνως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έβραζε από οργή για το ύφος των εκπροσώπων της τρόικας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως εκτός από τις ανακοινώσεις, η τρόικα καταφέρθηκε με πρωτοφανή άσχημο τρόπο και κατά των απεργών, κάτι που ούτε η ίδια η κυβέρνηση έχει πράξει.

Σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης δια στοματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη.

Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας.

Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν.

Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.

Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. 

Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης.

Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση.


Πηγή : onalert.gr

Υ.Γ. από Πύθων : Τσαμπά μάγκας ο Πεταλώτης...Τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης συνεχίζονται...Με τη συγκεκριμένη τακτική οδηγούμαστε σε άσχημες καταστάσεις...