Κατά των αγορών κρατικών ομολόγων μέσω EFSF η Bundesbank

Αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία αναφορικά με το πακέτο μέτρων που θα λάβει η Ευρώπη για την παροχή διευκολύνσεων στην εξυπηρέτηση του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Χθες, στη μηνιαία έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) τάχθηκε κατά της χρήσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την αγορά κρατικών ομολόγων. Όπως αναφέρει η Bundesbank, μια τέτοια κίνηση θα απαλλάξει από τις ευθύνες τους κατόχους ομολόγων και τις κυβερνήσεις, επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους με επιπλέον πιθανούς σημαντικούς κινδύνους.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είναι επίσης κατά της έκδοσης ευρωομολόγων και της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί, ώστε οι χώρες που έχουν δανειστεί να μπορέσουν να επαναγοράσουν ομόλογα, καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει τα κίνητρα για εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώνουν το ήδη αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών αναφορικά με το πόσο «γενναίο» θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα λάβει η Ευρώπη για να βοηθήσει τις χώρες με προβλήματα χρέους.

Παράλληλα, χθες, ο επικεφαλής της Bundesbank, κ. Αλ. Βέμπερ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ο ίδιος παρομοίασε την εφαρμογή των αυστηρών δημοσιονομικών προγραμμάτων από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία με «Μαραθώνιο».

Οπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Nordrhein Westfaelischen Academy στο Ντίσελντορφ, τα προγράμματα αυτά «αγόρασαν χρόνο» στις παραπάνω χώρες, ο οποίος θα πρέπει «τώρα να χρησιμοποιηθεί».

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι προβληματικές χώρες μέχρι στιγμής έχουν διανύσει «τα πρώτα 10 ή 15 χιλιόμετρα» του Μαραθωνίου και κατά την εμπειρία του «οι πιο επώδυνες στιγμές θα έρθουν αργότερα». Η παρομοίωση ήταν σαφής και αφορούσε τη δύσκολη συνέχεια που προβλέπει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό που διαμορφώνεται γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική τόσο η άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα οδηγήσουν τον προϋπολογισμό σε πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για δύο τρόπους μείωσης του ελλείμματος και για τον λόγο αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση του στόχου για έλευση 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. Μπορεί να είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν φαίνεται να λαμβάνει «γενναία» μέτρα για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, μπορεί να αποτελέσει αυτή τη στιγμή τη διέξοδο από την κρίση χρέους που διανύει η Ελλάδα.

Πηγή : Καθημερινή