Συρρίκνωση - ρεκόρ 6,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010

Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
Από : Ημερησία

Ύφεση που τρομάζει και ξεπέρασε και την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη ανακοινώθηκε χθες από τη Στατιστική Αρχή, ενώ ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι προβλέψεις από την Tράπεζα της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, η αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την πορεία ΑΕΠ δημιουργεί νέα απόκλιση από το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο, δημιουργεί νέα δεδομένα. Στο 6,6% έφτασε η μείωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν της τάξεως του 1,4%.

Στο 4,5%


Σε μέσα επίπεδα το 2010 η ύφεση ανήλθε στο 4,5%, έναντι πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ΑΕΠ το περασμένο έτος στο 4,2%. Η ιδιαίτερα αρνητική αυτή εξέλιξη στην πορεία του εθνικού εισοδήματος έχει ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί επί τα χείρω και η πρόβλεψη για την τελική διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το έλλειμμα θα ανέλθει τελικά στο 9,6% από 9,4% που ήταν και η πιο πρόσφατη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών.

Αν και η εξέλιξη αυτή δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιτελείς του υπουργείου, εντούτοις είναι βέβαιο πως θα μπει στο μικροσκόπιο τόσο της Κομισιόν όσο και της τρόικας, και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθούν προληπτικά και νέα μέτρα.

Το ύψος του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ανήλθε το 2010 στα 229,4 δισ. ευρώ έναντι 234,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,35%.

ΤτΕ 


Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, που ανακοίνωσε τις προβλέψεις του για το 2011, και μάλιστα πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο, αφήνει να εννοηθεί ότι η ύφεση το 2011 θα ξεπεράσει το 3% που είναι ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην ελληνική οικονομία, παρασύροντας προς το χειρότερο και τα άλλα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται στη σημαντική πτώση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης λόγω της μείωσης των αποδοχών κυρίως στο δημόσιο τομέα, ενώ η βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο το τέταρτο τρίμηνο είχε ως αποτέλεσμα να μετριαστεί το τελικό αποτέλεσμα.