Ιδιώτες στο κυνήγι των φόρων

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
Από : "Τα Νέα"

Μάνατζερ προσλαµβάνει το υπουργείο Οικονοµικών για να οργανώσει καλύτερα τον φοροεισπρακτικό µηχανισµό αναθέτοντας σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, να κάνει πιο αποτελεσµατικές τις υπηρεσίες του στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

Υπό την πίεση της τρόικας για καλύτερες επιδόσεις στο µέτωπο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση προκηρύσσει ανοικτό διεθνή διαγωνισµό για να προσλάβει «σύµβουλο για την εφαρµογή µέτρων πάταξης της γενικευµένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιµης φορολογικής συµµόρφωσης», ο οποίος θα απασχολήσει τουλάχιστον 211 άτοµα.

Άντικειμενο του συμβούλου θα είναι, µεταξύ άλλων, η παροχή τεχνογνωσίας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσµων οφειλών και των ασφαλιστικών εισφορών, η εκπόνηση µεθοδολογίας για τη διενέργεια ελέγχων στους φορολογουµένους µε µεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήµατα και η συστηµατική παρακολούθηση της απόδοσης των παρακρατούµενων φόρων. Έργο του θα είναι επίσης να ανακαλύψει νέες πρακτικές, µε εκτεταµένη εφαρµογή στο εξωτερικό, για τον εντοπισµό και τη σύλληψη όσων συγκαταλέγονται στην κατηγορία των µεγαλοφειλετών. Στην ουσία ο σύµβουλος καλείται να στήσει εξαρχής τη νέα δοµή του υπουργείου Οικονοµικών, στον τοµέα της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, γι’ αυτό και το οργανωτικό πλάνο που θα εισηγηθεί θα λειτουργήσει µέχρι και το 2012. Τότε, εκτιµάται ότι το υπουργείο θα µπορεί να λειτουργήσει µε τη µορφή που θα του έχει δώσει ο σύµβουλος και πως τα στελέχη του θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα τους µεταφέρει. Ιδού οι τοµείς όπου θα ρίξει το βάρος του ο σύµβουλος:

Εισπράξη ΟΦΕΙΛΩΝ. Εργο του θα είναι η έρευνα για τον εντοπισµό διεθνώς «καλών πρακτικών» (best practices) στην είσπραξη των οφειλών. Επίσης θα αναλάβει να συντονίσει τον µηχανισµό για την είσπραξη των καθυστερούµενων οφειλών, δίνοντας προτεραιότητα στα µεγαλύτερα χρέη και σε εκείνα που µπορούν να αµφισβητηθούν, και άρα να χαθούν οριστικά για το ∆ηµόσιο. Επιπλέον θα αναλάβει να συνεργαστεί µε τα ταµεία κοινωνικής ασφάλισης για τη βελτίωση της είσπραξης των ανείσπρακτων ασφαλιστικών εισφορών.  


ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ. Καλείται να προτείνει τη συγκρότηση της δηµιουργίας ειδικής µονάδας για τον έλεγχο των µεγάλων φορολογουµένων, να καταρτίζει προγράµµατα ελέγχων που θα εστιάζονται σε τοµείς όπου παρουσιάζονται οι µεγαλύτεροι κίνδυνοι, και να εξετάσει πώς γίνεται διεθνώς η διαχείριση των µεγάλων φορολογουµένων. Επίσης θα υποβάλει προτάσεις για την αναδιοργάνωση του προσωπικού των φορολογικών αρχών.

ΜΕΓΑΛΗ περιουσιά και υψηλά εισοδήματα. Βασικός στόχος του συµβούλου είναι να εντοπίσει σηµαντικές υποθέσεις υψηλού κινδύνου, να εκπονήσει νέα µεθοδολογία για τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογουµένους µε µεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήµατα.

Απόδοση παρακράτουμενών Φορών και Φορολογικής Συμμορφωσής. Καλείται να προτείνει πρακτικές που θα επιτρέπουν να εντοπίζονται άµεσα, µέσω διασταυρώσεων, µαζί µε τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, όσοι δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Δημοτικη φορολογικη ενημεροτητα

Φρένο στις συναλλαγές πολιτών µε όλους τους φορείς του Δηµοσίου επιχειρεί να βάλει η ΚΕΔΚΕ σε περίπτωση που έχουν οφειλές προς τους δήµους.

Σε υπόµνηµά της ενόψει της φορολογικής µεταρρύθµισης ζητά να καθιερωθεί δηµοτική φορολογική ενηµερότητα. Με το µέτρο αυτό, αν υπάρχουν χρέη από τέλη, κλήσεις ή άλλες οικονοµικές υποχρεώσεις προς κάποιον δήµο, δεν θα παίρνουν οι πολίτες ενηµερότητα.

Η πρόταση αυτή, που σύµφωνα µε πληροφορίες έτυχε θετικής υποδοχής από τα υπουργεία οικονοµικών και εσωτερικών, στοχεύει στην ενίσχυση των εσόδων των δήµων, τα οποία λόγω και της οικονοµικής συγκυρίας εµφανίζονται µειωµένα. οι δήµαρχοι επισηµαίνουν χαρακτηριστικά πως η µέχρι σήµερα διεκδίκηση οφειλών µέσω της δικαστικής οδού είναι συνήθως «αλυσιτελής και ατελέσφορη».

Παράλληλα προτείνεται η βεβαίωση και είσπραξη των τελών – κυρίως του τέλους παρεπιδηµούντων και του τέλους κέντρων εστίασης και διασκέδασης – να γίνεται µαζί µε αυτή του Φπά. Η ΚΕΔΚΕ εκτιµά πως θα υπάρξει µεγαλύτερη συµµόρφωση των υποχρέων, ενώ θα δοθεί τέλος και σε προστριβές µεταξύ δήµων και επιχειρηµατιών.