Διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ή επικοινωνιακά τερτίπια;

Με το δίλημμα «μείωση μισθών ή απολύσεις» προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει στην κοινή γνώμη το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, που υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σκληρά με την Τρόικα. Η υπουργός Εσωτερικών κ. Λουκά Κατσέλη, με δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», συμφώνησε με το δίλημμα του κ. Παπακωνσταντίνου «μείωση μισθών ή απολύσεις» ξεκαθαρίζοντας ότι «σε ορισμένους κλάδους χρειάζεται μείωση μισθών προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».

Για να καταλάβετε, όμως, πως παίζεται το παιχνίδι, σας παραθέτουμε απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (5/12/10, Βήμα) που διατυπώνει ξεκάθαρα το δίλημμα «μείωση μισθών ή απολύσεις».

Γ. Παπακωνσταντίνου
: «Εδώ και μήνες, βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις, αλλά απαντούν στο δίλημμα πολλών επιχειρηματιών και εργαζόμενων “μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας”; Αυτές οι εξελίξεις δεν σχετίζονται με κανένα τρόπο με το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων…Το νέο πλαίσιο δεν σημαίνει ούτε το τέλος των κλαδικών συμβάσεων, ούτε το τέλος των συνδικάτων».

Όμορφο το παραμυθάκι του υπουργού Οικονομικών, άλλα δεν πρόκειται να κρατήσει μετά τον Ιούνιο του 2011. Προθεσμία που έδωσε η Τρόικα στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του νέου νόμου στην πράξη. Οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι δεδομένες και ήδη εφαρμόζονται. 


Τι πετυχαίνει όμως η Τρόικα βάζοντας χρονοδιάγραμμα στην κυβέρνηση;

Με τον τρόπο αυτό την βοηθάει να περάσει τα μέτρα μετριάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών. Τα κυβερνητικά στελέχη αντιδρούν στις πιέσεις της Τρόικας ανοίγοντας το θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό. Προκαλούν έτσι τον φόβο των υπαλλήλων του ιδιωτικού, οι οποίοι βλέποντας τι ακολούθησε στον δημόσιο τομέα δεν μπορούν να προβλέψουν τι τους ξημερώνει.

Και την υπουργό Εργασίας Λουκά Κατσέλη να προσπαθεί να μπει στο επικοινωνιακό παιχνίδι επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι : «δεν ετέθη ούτε από την αρχή, ούτε τώρα, από την τρόικα θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού». Με την στάση της καθησυχάζει τους πολίτες, δείχνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Ποια θα είναι η επιτυχία των συγκεκριμένων κινήσεων;

Η έμμεση μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αντιδράσεις και η αποφυγής της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού. Σε περίπτωση που κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα θα δώσει ένα κίνητρο στους αγανακτισμένους πολίτες, να πιστέψουν ακόμη μια φορά στις υποτιθέμενες σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.