«Άνοιξε η όρεξη» της Αγκυρας για νησιά και ρεύμα

Μεγάλη δημοσιότητα πήρε η αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για το ενδεχόμενο πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από τουρκικές εταιρίες σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet» έχει τίτλο «Φόβοι της Ελλάδας για το τούρκικο ηλεκτρικό ρεύμα στα νησιά». H «Ηürriyet» τονίζει «ο Ελεύθερος Τύπος υποστηρίζει πως οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σημαίνουν και τη δυνατότητα πώλησης ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου». Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει πως η Ελλάδα δίνει μάχη για να μη χρεοκοπήσει και ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΔΝΤ.

Η «Ηürriyet» κάνει αναφορά σε όλο το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» και υπενθυμίζει πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, τον περασμένο Μάιο είχε ζητήσει τη δυνατότητα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά του Αιγαίου.


H φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah» έχει τίτλο «Τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα στα ελληνικά νησιά» και κάνει αναφορά στο ρεπορτάζ του «Ε.Τ.». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η τριμερής επιτροπή απαιτεί την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που να περιλαμβάνει και τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που σημαίνει πως και οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρίες θα μπορούν να πωλούν ρεύμα.

Η εφημερίδα «Takvim» έχει τίτλο «Πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στα ελληνικά νησιά» και τονίζει ότι ο «Ε.Τ.» αποκάλυψε πως πολλές τουρκικές εταιρίες θα μπορούν να πωλούν ρεύμα στην Ελλάδα κυρίως στα ελληνικά νησιά.

Παρόμοιο τίτλο έχει και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Gazeteport» η οποία τονίζει πως σε περίπτωση που απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, τότε μεγαλώνει το ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά και πολλών τουρκικών εταιριών.

Οι γείτονές μας παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης όχι μόνο στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τα σχέδιά της για την πώληση νησιών και κτημάτων του Δημοσίου.

Η εφημερίδα «Sabah» έχει τίτλο «Η Ελλάδα βάζει πωλητήριο» και γράφει χαρακτηριστικά ότι «η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης Παπανδρέου για την πώληση 598 νησιών στο Αιγαίο και στο Ιόνιο». Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «πνίγεται στα χρέη που ξεπερνούν τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ» και δίνει μάχη για να ξεπληρώσει μέρος αυτού του χρέους. Η ίδια εφημερίδα γράφει και τις δηλώσεις των υπευθύνων της τρόικας για πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σκληρός είναι ο τίτλος της εφημερίδα «Türkiye»: «H Ελλάδα ξεχνά τα Υμια και πουλά τα νησιά της». Η τουρκική εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά ότι «οι γείτονές μας που πριν από λίγα χρόνια είχαν φτάσει στο σημείο να πολεμήσουν για το “Κardak”(σ.σ. Υμια), τώρα λόγω των υπέρογκων χρεών που φτάνουν τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ, βάζουν πωλητήριο σε 598 νησιά»!. Η τουρκική εφημερίδα κάνει αναφορά στο δημοσίευμα του «Ε.Τ.» και τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση ήδη ετοίμαζε το σχέδιο πώλησης των νησιών, πριν από την πρόσφατη απαίτηση του ΔΝΤ για πώληση δημόσιας περιουσίας.

« Πωλούνται 598 νησιά και νησίδες» είναι ο τίτλος της «Milliyet» που γράφει πως την αποκάλυψη του σχεδίου πώλησης την έχει κάνει ο «Ε.Τ.» και πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση δημόσιας περιουσίας λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ.