Ποιος είναι το αφεντικό, κυβέρνηση ή Τρόικα;

Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης το τελευταίο τετραήμερο κρύβει ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τους επόμενους μήνες. Η κίνηση της Τρόικας να ανακοινώσει αυτή τις συμφωνημένες αποφάσεις για την αξιοποίηση των 50 δισ. της ακίνητης περιουσίας δικαιώνει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Ελλάδα.

Απ’ την άλλη δεν μπορούμε να απορρίψουμε και την άποψη αυτών που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Τρόικα για να περάσει τα μέτρα που έχει υπογράψει στο Μνημόνιο με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος. Και η επί της ουσίας το έχει επιτύχει.

Η δήθεν κόντρα και οι θεατρινισμοί της κυβέρνησης για τις απαράδεκτες δηλώσεις των Τροικανών πυροδοτούν τις πολιτικές εξελίξεις δίνοντας τροφή στον τύπο και στην αντιπολίτευση, να την κατηγορήσει για ξεπούλημα και όχι αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Η ίδια η κυβέρνηση ούτως η άλλως έχει συμφωνήσει με την Τρόικα για την πώληση δημόσιας περιουσίας μέσω της υπογραφής της των Μνημονίων Νο 2 και Νο 3 στις 6 Αυγούστου 2010 και στις 22 Νοεμβρίου 2010 αντίστοιχα. Και στα δύο κείμενα αναγράφεται η λέξη «πώληση». Δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «αξιοποίηση».

Στις 22 Νοεμβρίου 2010 με επιστολή του προς την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε για την πώληση και όχι την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και ακινήτων με στόχο τη συγκέντρωση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2010 δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση του Συμβουλίου, οπού επισημοποιείται η πώληση των περιουσιακών στοιχείων.

Σε έγγραφο του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ - «Α. Παπανδρέου» γίνεται αναφορά για την αξιοποίηση 598 νησιών που ανήκουν στο Δημόσιο.

Ενώ ο πρωθυπουργός μέσω των κύκλων του διαρρέει «ότι δεν πρόκειται να πουληθεί σπιθαμή ελληνικής γης», στη σελ. 22 του Μνημονίου Νο2 αναφέρονται τα εξής για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου : «Η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επιχειρήσεων με σκοπό την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ανά έτος την περίοδο 2011-2013».

Στη σελ. 22 του Μνημονίου Νο 3 αναφέρονται ότι : «Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την πώληση δημόσιας περιουσίας και δημόσιων επιχειρήσεων με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7 δις. ευρώ, κατά τη διάρκεια 2011-2013, από τα οποία τουλάχιστον στο 1 δις. μέσα στο 2011».

Πως λοιπόν τώρα προέκυψαν ξαφνικά τα 50 δις και κατά πόσον είναι εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος; Ποιο είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης; Υπάρχει σχέδιο ή εκτελεί απλά εντολές; Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και την Τρόικα; Πως μπορούν να μας πείσουν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Όταν οι ίδιοι οι υπουργοί και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν διαφωνίες και αντιρρήσεις για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. Όταν κανείς τους δεν γνωρίζει ποιο είναι αυτό το σχέδιο. Απλά αιωρείται ένα ποσό, το οποίο θεωρείται κι από τους ιδίους αδύνατον να συγκεντρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με όποια μορφή κι αν γίνει η
αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας.

Σας παραθέτουμε ενδεικικές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δείχνουν του λόγου το αληθές :

Κ. Σκανδαλίδης-υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης : «Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν γνωρίζαμε για το πρόγραμμα ύψους 50 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Τρόικα».

Δ. Γεωργακόπουλος-Γ.Γ. υπουργείου Οικονομικών : «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας 50 δις. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια είναι δύσκολο να καλυφθεί».

Παν. Κουρουπλής –Βουλευτής
: «Οι αποκρατικοποιήσεις, όποιες και αν είναι αυτές, δεν μπορούν να πιάσουν τα 50 δις. ευρώ».

Συμπέρασμα : Οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν το πως μπορεί συγκεντρωθεί το τεράστιο αυτό ποσό, ενώ τα αφεντικά ξέρουν…