Κρίσιμη ημέρα για το καθεστώς Μουμπάρακ

Από : Καθημερινή

Αποφασιστική για το μέλλον του καθεστώτος Μουμπάρακ, στην Αίγυπτο, ενδέχεται να αποδειχθεί η σημερινή ημέρα. Υστερα από τη γενική απεργία και τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν και χθες τη χώρα του Νείλου, ένα ευρύ μέτωπο αντιπολιτευτικών δυνάμεων καλεί σήμερα σε «πορεία εκατομμυρίων διαδηλωτών», με διακηρυγμένο στόχο να εκδιώξει από την εξουσία τον 83χρονο πρόεδρο μέχρι την Παρασκευή.

Παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τους 135 θανάτους διαδηλωτών (εκτίμηση πρακτορείου Reuters) και τους εκατοντάδες τραυματισμούς, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μέρα-νύχτα, ενώ ο στρατός περιορίζεται σε αστυνομικά καθήκοντα αποτροπής των λεηλασιών που σημειώθηκαν μετά την κατάρρευση της δημόσιας τάξης και την απόσυρση της αστυνομίας από τους δρόμους. Μάλιστα, το αιγυπτιακό ΓΕΕΘΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν θα ασκήσει βία εναντίον των διαδηλωτών, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αποδοκιμασία του καθεστώτος. Θεωρείται βέβαιο ότι αν ο κ. Μουμπάρακ απολέσει την εμπιστοσύνη των ενόπλων δυνάμεων, τότε θα καταρρεύσει αυτοστιγμεί. Σε μια εναγώνια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής οργής, ο Χόσνι Μουμπάρακ προχώρησε χθες σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους, με αντικείμενο την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Οι κυριότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αφορούν την αντικατάσταση του λαομίσητου υπουργού Εσωτερικών, Χαμπίμπ ελ Αντλι, καθώς και οικονομικών μεγιστάνων που διατηρούσαν υπουργεία, προκαλώντας την κοινή γνώμη με την παροιμιώδη διαφθορά τους. Πολλοί εκ των τελευταίων διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον γιο του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, τον οποίο ο επί τριακονταετία πρόεδρος της Αιγύπτου προόριζε για διάδοχό του.

Οι οργανώσεις που καλούν στη σημερινή πορεία σχηματίζουν ένα πολύ ευρύ φάσμα δυνάμεων, στις οποίες περιλαμβάνονται το ισλαμικό κόμμα «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» –κατά γενική εκτίμηση, η πιο οργανωμένη δύναμη της αντιπολίτευσης– και το νεανικό «Κίνημα της 6ης Απριλίου», που έπαιξε πρωτοποριακό ρόλο στην εξέγερση. Ταυτόχρονα, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης, που περιλαμβάνει πολύ διαφορετικά ρεύματα – ισλαμιστές, κοσμικούς δημοκράτες, Νασερικούς, αριστερούς κ. ά. Αίφνης, χθες, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί έναντι του ενδεχόμενου να εκπροσωπήσει ο πρώην διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, το σύνολο του αντιπολιτευτικού κινήματος στις διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Μουμπάρακ.

«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι πολύ ισχυρότεροι από τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ως πρόσωπο. Δεν συμφωνούμε να εκπροσωπεί το κίνημα γιατί το κίνημα εκπροσωπεί τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κόμματος, Μοχάμεντ Μόρσι, στο BBC.

ΗΠΑ, Ε.Ε. ζητούν εκλογές

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ε. Ε. ζήτησαν, κατά τη χθεσινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, τη διεξαγωγή «ελεύθερων και ανόθευτων εκλογών», στο πλαίσιο μιας «ομαλής μετάβασης» στη δημοκρατία. Νωρίτερα, έκκληση για «ομαλή μετάβαση» είχαν απευθύνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Από την πλευρά του, ο διεθνής απεσταλμένος για το Μεσανατολικό, Τόνι Μπλερ, δήλωσε χθες ότι «η αλλαγή (στην Αίγυπτο) θα έρθει, αλλά πρέπει να είναι το σωστό είδος αλλαγής και η διαδικασία αυτής της αλλαγής πρέπει να είναι ομαλή και σταθερή, έτσι ώστε να μην προκύψει μια κατάσταση χειρότερη από εκείνη που είχαμε πριν και να μην αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Παρά τη μερική αποκατάσταση της δημόσιας τάξης στα μεγάλα αστικά κέντρα κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, χάος επικρατούσε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου, καθώς χιλιάδες τουρίστες και άλλοι ξένοι πολίτες συνωστίζονταν, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. ΗΠΑ, Γερμανία, Δανία, Βρετανία, Καναδάς, Ελλάδα, Κύπρος και άλλες χώρες έστειλαν αεροπλάνα για να παραλάβουν τους υπηκόους τους. Τέλος, έξι δημοσιογράφοι του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα», οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις αιγυπτιακές αρχές, απελευθερώθηκαν χθες ύστερα από έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Πηγές : Reuters, A. P., AFP