Του Βασιλη Nεδου
Από : "Καθημερινή"
Η κ. Λούκα Κατσέλη έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο χειρισμού των θεμάτων της αρμοδιότητάς της. Από την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ώς και τη χορήγηση ρευστότητας προς τις τράπεζες. Η τοποθέτησή της σε ένα από τα κρισιμότερα υπουργεία της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου την έφερε αντιμέτωπη εκ νέου με ένα μείζον θέμα: τα εργασιακά. Χθες, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές των τελευταίων ημερών, οι αποφάσεις που τελικά επικυρώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο συνιστούν σε μεγάλο βαθμό ικανοποίηση όσων είχε εξαρχής ζητήσει τρόικα.
Η λύση στο θέμα των εργασιακών φαίνεται ότι τελικά δόθηκε χθες, με προσωπική παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου και αφού είχε προηγηθεί μια σειρά από όχι ιδιαιτέρως επιτυχείς συναντήσεις της κ. Κατσέλη με τους εκπροσώπους ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ. Η πρώτη συνάντηση έγινε προ περίπου δύο εβδομάδων, όταν η κ. Κατσέλη ουσιαστικά αρνήθηκε να συναινέσει στην παραίνεση της τρόικας για εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών. Ορισμένες πηγές μάλιστα διέρρεαν ότι η κ. Κατσέλη απείλησε ακόμη και με παραίτηση αν εφαρμόζονταν οι όροι που έθεταν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες. Οι συζητήσεις με την τρόικα ανακεφαλαιώθηκαν τότε με την προσθήκη ενός όρου στο αγγλικό κείμενο («without undue restrictions», δηλαδή «δίχως επαχθείς όρους»), που μάλιστα παρουσιάστηκε από την κ. Κατσέλη ως απόδειξη δεινών διαπραγματεύσεων με τους ξένους αξιωματούχους. «Δεν έχουμε διακοσμητικό ρόλο», είχε δηλώσει στις 23 Νοεμβρίου η κ. Κατσέλη. Με τις δηλώσεις της είχαν τότε ενοχληθεί αρκετοί συνάδελφοί της, κυρίως ο προκάτοχός της κ. Αν. Λοβέρδος, ο οποίος αισθανόταν ότι η υπουργός Εργασίας προσπαθούσε να καλλιεργήσει μια εικόνα «φιλολαϊκή», σε αντιδιαστολή με τον ίδιο. Αποστάσεις από τους χειρισμούς της κ. Κατσέλη είχαν λάβει τότε και άλλοι υπουργοί, όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
Η κ. Κατσέλη πάντως φαινόταν ιδιαιτέρως σίγουρη, καθώς εκείνες τις ημέρες ο πρωθυπουργός είχε λάβει ένα e-mail με το οποίο τον ενημέρωνε για τις απόψεις της. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα έθετε εξαρχής ως κατευθυντήρια γραμμή, επί της οποίας κινήθηκε και η κ. Κατσέλη, ότι είναι απαραίτητη η συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Μόνη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου εκδήλωσε δυσφορία, και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη σπουδή, ήταν μετά τη δημοσίευση άρθρου της κ. Κατσέλη σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου επί της ουσίας αναφερόταν σε λάθος συνταγή από την τρόικα. Την περασμένη Δευτέρα η κ. Κατσέλη μετέβη στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Εργασίας και, στο περιθώριο αυτού, συνάντησε τον κ. Σερβάας Ντερούζ, εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα. Η κ. Κατσέλη δεν συνάντησε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες, καθώς αντιλήφθηκε ότι ιδίως οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες επέμεναν στην ταχεία διευθέτηση του ζητήματος και μάλιστα δίχως τους όρους και τις προϋποθέσεις που επιζητούσε να καθορίσει. Η κ. Κατσέλη εξακολούθησε να επιμένει.
Χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ολι Ρεν, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κ. Κατσέλη στο γραφείο του και της έδωσε τις τελικές κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι η πρόβλεψη για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών είναι εξόχως σημαντική, ενώ διαψεύσθηκε εμπράκτως η φημολογία περί επικείμενης παραίτησης της υπουργού Εργασίας. Μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, η κ. Κατσέλη έσπευσε να δηλώσει ότι διασώζονται οι συλλογικές συμβάσεις, σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που η ίδια δημιούργησε τις προηγούμενες ημέρες.