Ελληνογερμανική σύμπλευση για περικοπή μισθών ΟΤΕ

Ρεπορτάζ : Λιάνα Σπυροπούλου, Παντελής Βαλασόπουλος
Από : Ελευθεροτυπία

Μειώσεις των μισθών και αλλαγές στον τομέα του προσωπικού σχεδιάζει για τον ΟΤΕ η μητρική Deutsche Telekom. Και στον τομέα αυτόν φαίνεται να συμπλέει με τις εκπεφρασμένες προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συμπίεση μισθολογίων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Την πρόθεση από γερμανικής πλευράς διατύπωσε σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Γκίντο Κέρκχοφ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom και υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές συνεργασίες της εταιρείας, πυροδοτώντας ακαριαίες αντιδράσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, σχετικά με την Ελλάδα «στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, υπάρχουν ακόμη πολλά διαρθρωτικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν».

Ο Κέρκχοφ εκτιμά ότι οι μισθοί στον ΟΤΕ πρέπει να μειωθούν, καθώς το ποσοστό τους είναι υψηλότερο των αντίστοιχων της μητρικής Deutsche Telekom.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Κέρκχοφ, «το κόστος των μισθών του προσωπικού αναλογεί στο 37% του τζίρου του ΟΤΕ, ενώ στην Deutsche Telekom το ποσοστό αυτό είναι 20%».

Ο Κέρκχοφ στη συνέντευξή του υποστηρίζει επίσης ότι για τα θέματα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ της Deutsche Telekom, της κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλά και των ελληνικών συνδικάτων.

Σημειώνεται πως αν οι δύο μεγάλοι μέτοχοι του ΟΤΕ συμπέσουν -και συμπίπτουν- στην πρόθεσή τους για συμπίεση των μισθών είναι σε θέση να το επιβάλουν καθώς η μεν Deutsche Telekom κατέχει το 30% του Οργανισμού, το Ελληνικό Δημόσιο το 20%, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι σε διασπορά.

«Να ρωτήσετε τον κ. Κέρκχοφ αν θα πουλήσει το ποσοστό του ΟΤΕ στη Σερβία στην D.Τ. και αν αυτός ήταν ο λόγος που αγόρασε τον ΟΤΕ. Αυτό να μας πει και να αφήσει τα υπόλοιπα».

Την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) προκάλεσαν τα λεγόμενα του Γκίντο Κέρκχοφ περί μείωσης του κόστους προσωπικού στον ΟΤΕ.

Μήλα με πορτοκάλια

Οπως είπε στην «Ε» ο Παναγιώτης Κούτρας, το μέλος του Δ.Σ. της Deutsche Telekom συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, αφού άλλες είναι οι λειτουργικές δομές του ΟΤΕ και άλλες της γερμανικής εταιρείας.

«Αυτοί τους τεχνικούς τους τούς έχουν σε θυγατρική και δεν τους υπολογίζουν, όπως εμείς, στο σύνολο του τζίρου της μαμάς εταιρείας. Να τα αφήσει αυτά και μάλιστα τη στιγμή που υπογράφει συλλογικές συμβάσεις με 6% στη χώρα του. Αυτόν τον ΟΤΕ πήρε, μ' αυτούς τους νόμους και μ' αυτούς τους υπαλλήλους. Δεν ήξερε τι αγόραζε; Εγώ περιμένω να υπογράψω συλλογική σύμβαση στα μέσα του Γενάρη και όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού».

Ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στον κυριακάτικο Τύπο, απαντώντας στα λεγόμενά του περί μείωσης μισθών με ένα ερώτημα: «Πότε θα γίνει η Εξεταστική για τον Γερμανό;».

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει λάβει ακόμα καμία επιστολή για μειώσεις αποδοχών από το υπουργείο Οικονομικών.