Τι μετέδωσαν τα ξενα ΜΜΕ για τα επεισόδια στην Αθήνα


Η επίθεση που δέχθηκε ο πρώην υπουργός Μεταφορών κατά την χθεσινή πορεία είναι από τις βασικές ειδήσεις των ξένων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και όχι μόνο.

Εκτενείς αναφορές στα επεισόδια που σημάδεψαν τις κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων στην Αθήνα έκαναν σχεδόν όλα τα μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Πρώτο το Reuters που μετέδωσε και οπτικό υλικό από τα επεισόδια καθώς και βίντεο από την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης.

Στο ρεπορτάζ από την Αθήνα ο ανταποκριτής του πρακτορείου χαρακτηρίζει την διαδήλωση ως την μεγαλύτερη κινητοποίηση από τον περασμένο Μάιο, όταν και συνέβη το θλιβερό περιστατικό του εμπρησμού της Μαρφίν και ο θάνατος τριών τραπεζικών υπαλλήλων και καταλήγει λέγοντας πως παρά τις διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές αντιδράσεις το ελληνικό Κοινοβούλιο τελικώς υπερψήφισε τα νέα μέτρα που ζητούνται από τη χώρα στα πλαίσια του Μνημονίου.

Ο ίδιος συντάκτης υπολόγισε τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση στους 50.000 ανθρώπους και κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε ορισμένα συνθήματα που ακούστηκαν και καλούσαν τον κόσμο σε επανάσταση!


Το βρετανικό ΒΒC κάνει λόγο για επιθέσεις σε πρώην υπουργούς και για μαζικές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Παρόμοια ρεπορτάζ φιλοξένησαν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες αλλά και οι New York Times.


Χιλιάδες Ελληνες βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας την Τετάρτη στην πορεία διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας των συνδικάτων κατά του νέου πακέτου σκληρών μέτρων της κυβέρνησης, γράφουν οι New York Times.


Κατά την έβδομη γενική απεργία της χρονιάς ακυρώθηκαν πτήσεις, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, έκλεισαν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ στην απεργία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι. Οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτούργησαν κάποιες ώρες για την διευκόλυνση των απεργών να κατέβουν στην πορεία.

Οι πορείες ήταν ειρηνικές μέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε και αναρχικοί παρείσφρυσαν στο πλήθος και πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των αστυνομικών με μολότοφ και πέτρες. Δεκάδες νεαροί συνεπλάκησαν με την αστυνομία έξω από τη Βουλή και σε άλλα σημεία του κέντρου έσπασαν βιτρίνες, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Εξαγριωμένοι απεργοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εξω το ΔΝΤ» και «Μην μας αφήσετε να ζούμε σαν σκλάβοι», ενώ άλλοι φώναζαν «Κλέφτες, κλέφτες» και «Ντροπή σας»

Οι NYT αναφέρθηκαν και στην επίθεση που δέχτηκε ο πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης από διαδηλωτές. Ο 45χρονος πρώην υπουργός ξέφυγε τον κίνδυνο μόνο με εκδορές αφού φυγαδεύτηκε σε κτήριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., Θανάση Κοκκαλάκη.


Η γαλλική Le Monde ανέφερε ότι παρέλυσε η Ελλάδα την Τετάρτη εξαιτίας της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα των εργαζομένων ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες συγκοινωνίες και τράπεζες κατέβασαν ρολά.

Την Τρίτη το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο, που προβλέπει περικοπές των μισθών, με ψήφους 156 υπέρ και 130 κατά.

Η Le Monde δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εκτεταμένα επεισόδια που αμαύρωσαν την πορεία των εργαζομένων, με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα να εκτοξεύονται κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν με δακρυγόνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην επίθεση που δέχτηκε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον οποίο φώναξαν «Ντροπή σας! Κλέφτες!»



Στιγμιότυπα από τη χθεσινή μαζική πορεία στο κέντρο της Αθήνας



Πεδίο μάχης έγιναν και χθες οι δρόμοι της πρωτεύουσας












Πηγή : newsit.gr,newsbeast.gr