Κυβερνητικό πρόγραμμα από τη ΝΔ

"Το μέλλον ανήκει στους Έλληνες", είναι το κεντρικό μήνυμα του υπό διαμόρφωση και επεξεργασία κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Ο αρμόδιος γραμματέας προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευριπίδης Στυλιανίδης παρέθεσε σήμερα τα στάδια για τη διαμόρφωση του προγράμματος που θα παρουσιάσει η ΝΔ ως πρόταση διακυβέρνησης.

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε τη δομή, τη στελέχωση και μεθοδολογία για την κατάρτιση του προγράμματος. Είπε ότι το πρώτο στάδιο αφορά τη στρατηγική για την ελπίδα, όπως την παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς για την έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ. Το δεύτερο στάδιο, όπως ανέφερε, αφορά την πολιτική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς την πολιτική ηγεσία και το τρίτο στάδιο τη συνδιαμόρφωση με τους πολίτες σύγχρονης πρότασης διακυβέρνησης.

Η Ελλάδα, τόνισε, έχει τις δυνατότητες και το δυναμικό για να βγει από την κρίση, αναφέροντας πως η ΝΔ εμπιστεύεται τις Ελληνίδες και τους Ελληνες και υποστηρίζει πως μόνο με τη συμμετοχή τους ο τόπος θα πάει μπροστά.

"Με δανεικά, συνταγές και μισθοφόρους ξένους συμβούλους δεν μπορούμε να πάμε μπροστά", συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι οι πολίτες κουράστηκαν από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και χρειάζονται λίγα λόγια, ρεαλιστικές προτάσεις και αξιοπιστία.

Επίσης, είπε ότι το πρόγραμμα πρέπει να είναι στρατηγικό, διορατικό, τολμηρό, αξιόπιστο, κοινωνικά δίκαιο, φιλελεύθερο και να απαντά στα ακόλουθα ερωτήματα:

- Τι θα κάνουμε;
- Πώς θα το κάνουμε;
- Πόσο θα στοιχίσει;
- Πότε θα ολοκληρωθεί;
- Ποιες κοινωνικές ομάδες θα ωφελήσει;

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι θα υπάρξουν τρεις κύκλοι επεξεργασίας.

Ο πρώτος, είναι ο κύκλος επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών, ο δεύτερος της επεξεργασίας των θεματικών προγραμμάτων και ο τρίτος της επεξεργασίας των περιφερειακών προγραμμάτων.

Διευκρίνισε ότι θα διοργανωθούν ανοικτές συνδιασκέψεις, θεματικές και περιφερειακές, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία με θεσμικούς εκπροσώπους, κοινωνικούς εταίρους και εξειδικευμένους φορείς. Επεσήμανε παράλληλα ότι οι πολίτες θα μπορούν μέσα από τη νέα σελίδα της ΝΔ στο Διαδίκτυο να καταθέτουν απόψεις, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με εξειδικευμένα ινστιτούτα του εξωτερικού, καθώς και με τα αδερφά κόμματα στη ΝΔ από το ΕΛΚ.

Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε πρόσκληση σε στελέχη της πολιτικής, ανθρώπους του πνεύματος, της αγοράς, διακεκριμένους Ελληνες να συμμετάσχουν στις ανοικτές διαδικασίες και έδωσε στη δημοσιότητα τη διεύθυνση e-mail: program@nd.gr .

Επίσης, παρουσίασε 15 θεματικές ενότητες και είπε πως στόχος είναι τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η στελέχωση. Για το χρόνο περαίωσης σε σχέση με τον ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι "βεβαίως και μας απασχολεί". Σημείωσε πως όταν κανείς προετοιμάζει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα όσο περισσότερο χρόνο έχει, τόσο μεγαλύτερη ευχέρεια έχει να εμβαθύνει και να εξειδικεύσει τα θέματα.

Τη στρατηγική κατεύθυνση την έχει η ΝΔ σχεδόν σχηματοποιημένη από τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα, είπε, συμπληρώνοντας ότι η αρμόδια γραμματεία μπορεί να εργάζεται και ύστερα από εκλογές. Οπως τόνισε, αν γίνουν εκλογές η ΝΔ ως πρώτο βήμα έχει θέσει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε εκλογική αναμέτρηση σε μερικούς μήνες πάλι θα έχουμε ετοιμότητα να παρουσιάσουμε με πληρότητα μια πρόταση. Αν όμως έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, είναι βέβαιον ότι η πρόταση αυτή θα μπορέσει δημόσια να αποτυπωθεί και πληρέστερα και πιο στοιχειοθετημένα και να μπει και σε επιμέρους λεπτομέρειες", σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα προσκληθεί για την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και υπουργοί της κυβέρνησής του απάντησε ότι "η παράταξή μας έχει κυβερνήσει αρκετά χρόνια. Διαθέτει ανθρώπους που έχουν κυβερνητική εμπειρία και έχουν και τεχνοκρατική εμπειρία από τη διοίκηση. Τέτοια εμπειρία δεν πρέπει να χάνεται, πρέπει να αξιοποιείται. Δεν πρέπει όμως η εμπειρία των λαθών να προσδιορίζει την πρόταση του μέλλοντος. Η πρόταση του μέλλοντος θα πρέπει να διορθώνει λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, να δίνει το στίγμα μιας καινούργιας εποχής που τώρα ξεκινά".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ