Ο εγκέφαλος «διαλέγει» πεποιθήσεις

Ρεπορτάζ : Μίνα Αγγελίνη
Από : "Έθνος"

Οι άνθρωποι με συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου από αυτούς που δηλώνουν προοδευτικοί, αποφάνθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ομάδα Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου «University College» του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Γκέρεντ Ρις, διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης, βρήκε σαφή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εγκέφαλοι των συντηρητικών έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή από αυτούς που είναι προοδευτικοί και αριστεροί.

Η βρετανική έρευνα φέρνει στο προσκήνιο το επίμαχο ζήτημα του κατά πόσο οι πολιτικές αντιλήψεις είναι νευρωνικά «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών εθελοντών και ανακάλυψαν στενή σχέση ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας (όπου βρίσκονται τα νευρικά κύτταρα, δηλαδή οι νευρώνες) και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Οσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν.

Οι «πιο δεξιοί» είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή (πρόκειται για την πιο παλιά και πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, σε σχήμα αμύγδαλου, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους). Αντιθέτως, οι πιο αριστεροί είχαν πιο παχιά έλικα προσαγωγίου, μια περιοχή στο μέσο περίπου του μετωπιαίου φλοιού (που αποτελεί το πιο πρόσφατα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου), η οποία σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, το θάρρος και την αισιοδοξία.

Η πρόταση

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη ξεκίνησε από μία πρόταση του ηθοποιού Κόλιν Φερθ σε μια ραδιοφωνική εκπομπή και τελικά εξελίχτηκε σε επιστημονική μελέτη για το κατά πόσο οι πολιτικές απόψεις σχετίζονται με τη δομή του εγκεφάλου.

O Φερθ, που δηλώνει πλέον απογοητευμένος από τους Βρετανούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες που παλιότερα ψήφιζε, σχολιάζοντας το πρωτότυπο πείραμα, είπε χαρακτηριστικά: «Το ξεκίνησα μάλλον ως αστείο. Απλώς αποφάσισα να εξακριβώσω τι πηγαίνει λάθος βιολογικά με τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν πολιτικά μαζί μου και να δω τι έχουν να πουν οι επιστήμονες γι' αυτό και να που πράγματι κάτι προέκυψε».

Σε μια ξεχωριστή αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Μάικλ Ντοντ του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προοδευτικοί είναι πολύ πιθανό, σε σχέση με τους συντηρητικούς, να παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών των άλλων ανθρώπων, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρατηρούν γύρω τους. Είναι ακόμα μία ένδειξη ότι «δεξιοί» και «αριστεροί» μπορεί να διαφέρουν ακόμα και σε βιολογικό επίπεδο, υπογράμμισε ο Ντοντ και πρόσθεσε ότι οι προοδευτικοί ανταποκρίνονται περισσότερο στα θετικά ερεθίσματα, στα χαρούμενα πρόσωπα και είναι πιο ευαίσθητοι στις ματιές γύρω τους.