Σαμαράς: Δεν χρωστάμε στην Κυβέρνηση. Χρωστάμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες.


«Σε αυτή την πολιτική συναίνεση δεν δίνω» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του από την Ρηγίλλης για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

« Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή σε αποφάσεις που η κυβέρνηση του έχει ήδη πάρει. Πριν από τις εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. Και σήμερα φέρνει αιφνιδιαστικά και χωρίς κανέναν διάλογο στην Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο που αλλάζει δραματικά τις ζωές εκατομμυρίων συμπολιτών μας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

Να δώσει εκείνος συναίνεση στην Ανάπτυξη, είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο είπε ότι «ψηφίζουμε κάποια άρθρα, επειδή το επιβάλλει η κοινή λογική, Εργασιακό μεσαίωνα όμως δεν θα δεχθούμε»

Η δημιουργική σύμπραξη της Αντιπολίτευσης, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, έναν και μοναδικό σκοπό μπορεί να υπηρετεί. Την στήριξη των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού. Δεν θα συναινέσουμε σε μία πορεία, όπως αυτή που ακολουθεί η Κυβέρνηση, που οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα.

Δεν χρωστάμε στην Κυβέρνηση. Χρωστάμε στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Συνεχίζοντας, ο Α. Σαμαράς δηλωσε:

Τόνισα, επίσης, στον κ. Παπανδρέου ότι κανένα βήμα προόδου δεν έχει γίνει για τη φοροδιαφυγή. Και το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι «συνήθεις ύποπτοι»:

Οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Αυτή η κοινωνική αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδράνεια της Κυβέρνησης για τη Διαφάνεια και την πάταξη της Διαφθοράς.

Το ζήτησα από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή μας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποσχέθηκε να καταθέσει Νομοσχέδιο τον περασμένο Ιούνιο.

Έκτοτε, και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Έθεσα στον κ. Παπανδρέου και το θέμα της εξωτερικής πολιτικής.

Οι εξωφρενικές απόψεις του ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και των Σκοπίων -αλλά και άλλων ξένων παραγόντων– για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα χωρικά ύδατα, το όνομα των Σκοπίων, μας δίνουν την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της μυστικής διπλωματίας.

Γι’ αυτό και ζήτησα προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων.

Για εμάς η έννοια της σωτηρίας της Πατρίδας δεν έχει μόνον οικονομική διάσταση.

Ενημέρωσα ακόμη τον κ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσουμε σε πρόταση Αναθεώρησης του Συντάγματος. Γιατί πιστεύουμε πως μια ριζική αναθεώρηση του Καταστατικού μας Χάρτη θα δώσει στην Ελλάδα τις βάσεις για να προχωρήσει το πολιτικό μας σύστημα στις αναγκαίες ανατροπές και τομές που απαιτούνται, προκειμένου να μπούμε με αποφασιστικότητα στην περίοδο της Νέας Μεταπολίτευσης.

Χαίρομαι, γιατί ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με την άποψή μας να είναι η επόμενη Βουλή Αναθεωρητική. Το θεωρώ θετική εξέλιξη.

Με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε, επίσης, τα θέματα της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Δήλωσα στον Πρωθυπουργό ότι η Νέα Δημοκρατία:

1. Είναι θετική στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
2. Είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη μείωση των κονδυλίων για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά το 2013. Σε ώρες ύφεσης για ολόκληρη την Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Κεντρικός Προϋπολογισμός οφείλει να είναι αναπτυξιακός και να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών.
3. Θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.
4. Πιστεύει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατών της Ευρωζώνης, μπορεί μεν να είναι λογικό να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων για εκείνα τα κράτη που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουν τους στόχους αυτούς.

Για όλα τα υπόλοιπα θέματα, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που έχουμε μπροστά μας
».