Μετατάξεις με παράτυπες διαδικασίες

Ρεπορτάζ : Έλενα Kαρανάτση
Από : Καθημερινή

Επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης άνοιξαν τον «κάδο» του προβλήματος των σκουπιδιών και διαπίστωσαν ότι 204 εργαζόμενοι της Καθαριότητας στον Δήμο Αθηναίων μετακινήθηκαν με παράτυπες διαδικασίες σε άλλες υπηρεσίες και τομείς, και καλούν τον περιφερειάρχη Αττικής να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε βάρος του αντιδημάρχου Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, κ. Γ. Δημόπουλου.

Πρόκειται για 107 συμβασιούχους έργου και 97 μονίμους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Καθαριότητας που διατέθηκαν σε άλλα νομικά πρόσωπα και υπηρεσίες του δήμου, με συνέπεια να δυσχεραίνεται το έργο της καθαριότητας, καθώς αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό 31,43% των εργαζομένων στο τμήμα Αποκομιδής, επισημαίνει το πόρισμα των επιθεωρητών που δείχνει να καίει την απερχόμενη δημοτική αρχή. «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται, γιατί ο Δήμος Αθηναίων είναι ο μόνος που έχει τόσα σκουπίδια, εδώ και καιρό», τόνισε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης.

Το πόρισμα θίγει ακόμα το γεγονός ότι ο δήμος τρόπον τινά «εκμεταλλευόταν» τους συμβασιούχους, οι οποίοι κάλυπταν επί σειρά ετών μεγάλο μέρος των πάγιων και διαρκών αναγκών του τομέα Καθαριότητας. Ειδικότερα, αναφέρει ότι «συμβασιούχοι τοποθετούνταν στην υπηρεσία και απασχολούνταν παράτυπα κυρίως σε εργασίες άσχετες με αυτές που περιγράφονται στις συμβάσεις τους. Επιπλέον, αντιμετωπίζονταν ως υπάλληλοι εξαρτημένης εργασίας χωρίς ωστόσο να έχουν ούτε τα ασφαλιστικά δικαιώματα ούτε τις οικονομικές απολαβές του μόνιμου προσωπικού».

Το Σώμα εξέτασε και το θέμα της ματαίωσης με απόφαση του Δήμου Αθηναίων της πρόσληψης 710 συμβασιούχων για την Καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ. Ενώ το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τον Απρίλιο του 2010 την πρόσληψή τους, εν συνεχεία στις 15/6/2010 ανακάλεσε την απόφασή του επειδή οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα, οι συμβάσεις των οποίων έληγαν, προχώρησαν σε αγωγές και πήραν προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο για να παραμείνουν στις θέσεις τους, οπότε η δημοτική αρχή ζήτησε την ακύρωση της έγκρισης του ΑΣΕΠ.

Ο απερχόμενος δήμαρχος, Νικ. Κακλαμάνης, σε ανακοίνωσή του για το θέμα των σκουπιδιών ισχυρίζεται ότι «η απεργία των εργαζομένων στην Καθαριότητα ανεστάλη με δική του παρέμβαση και κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες είχε μαζευτεί το 70% των συσσωρευμένων σκουπιδιών». Στο μεταξύ νέα στάση εργασίας εξήγγειλε για σήμερα (11 π.μ. έως τέλος ωραρίου) η ΠΟΕ-ΟΤΑ (ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους).

Στην Κερατέα

Στο μέτωπο της Κερατέας, ο υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί οπωσδήποτε το έργο κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής, ενώ τόνισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Ηδη, πάντως, εκκρεμούν τρεις προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ και άλλες δύο σε διοικητικά δικαστήρια. Συνολικότερα, το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού για την Αττική αναμένεται να προχωρήσει με τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής 4 εργοστασίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων κόστους από 200 έως 350 εκατ. ευρώ, για το οποίο προβλέπεται διεθνής διαγωνισμός. Η λύση που δρομολογείται είναι να προχωρήσει η δημοπράτηση από την Περιφέρεια Αττικής με προγραμματική συμφωνία.

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης στις αιτιάσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ περί φωτογραφικών διαδικασιών, ώστε να αναλάβει το κατασκευαστικό έργο ο επιχειρηματίας κ. Μπόμπολας, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι τα τεύχη δημοπράτησης του ΕΣΔΚΝΑ που μπορεί να φωτογραφίζουν συγκεκριμένο ιδιώτη δεν ισχύουν.