Σενάρια για αναδιάρθρωση το 2013

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους µετά το 2013 χωρίς απομείωση («κούρεµα») της αξίας των οµολόγων, κοινοποίησε ανεπισήµως στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Βερολίνο το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των "Νέων", το εν λόγω σχέδιο συντάχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήµος, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση.

Το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ (2013) και προτείνει ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας µε δύο κυρίαρχα στοιχεία:

-Την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές.

-Τη µείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών. Ωστόσο, δεν θα επιδιώξει «κούρεµα» (haircut) της αξίας των οµολόγων της.

Προϋπόθεση για να εφαρµοστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης –που φαίνεται να παίρνει κατ' αρχήν πράσινο φως από τις Βρυξέλλες– είναι να υπάρξει µέχρι τότε βελτίωση των µεγεθών της ελληνικής οικονοµίας. Αυτό, κατά τους αρµόδιους (εγχώριους και ξένους) δεν µπορεί να επιτευχθεί παρά µόνο µε την πιστή εφαρµογή του Μνηµονίου σε όλο το διάστηµα που αποµένει, χωρίς υπαναχωρήσεις και καθυστερήσεις.

Σημειώνεται πως το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης µε τους σχετικούς εµπειρογνώµονες απέρριψε την εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους εντός του 2011 ή του 2012, µολονότι τέτοιες εισηγήσεις έπεσαν στο τραπέζι.

Η αιτία είναι πως µια αναδιάρθρωση στην τρέχουσα φάση θα οδηγούσε τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες σε έλλειψη κεφαλαιακής επάρκειας, τα αποθεµατικά των ασφαλιστικών ταµείων είχαν µεγάλες απώλειες και µεσοπρόθεσµα θα είχαν πρόβληµα καταβολής συντάξεων, οπότε θα έπρεπε να συµβάλει η κεντρική κυβέρνηση – δηµιουργώντας εκ νέου δηµοσιονοµικό πρόβληµα.

Κοινοτικές πηγές σηµειώνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο µόνιµος µηχανισµός στήριξης, οπότε θα υπάρχουν και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τις αναδιαρθρώσεις – άρα η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στη θέση να διαπραγµατεύεται µόνη της µε τους πιστωτές της, αλλά µε ένα ευρωπαϊκό όργανο να την εκπροσωπεί κατά κάποιον τρόπο.

Πηγή : isotimia.gr