Βασιλάκος: «Αν είχα ασυλία θα έλεγα πάρα πολλά»

Ο τέως διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βασιλάκος, κλήθηκε χθες στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για παλαιότερες δηλώσεις του περί «παρασιτούντων» και «αλητήριων», και ότι γνωρίζει τα ονόματα όσων πλούτισαν ή έχτισαν πολιτικές καριέρες γύρω από τους εξοπλισμούς. Ωστόσο χθες απέφυγε να αποκαλύψει ονόματα γιατί δεν έχει όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε βουλευτική ασυλία.

Ο κ. Βασιλάκος είχε υποστηρίξει σε συνεντεύξεις του τα εξής :

Για τον κ. Νίκο Παπανδρέου:

«Ο αδελφός του Καραμανλή δεν έκανε ταξίδια στο Αμπού Ντάμπι, όπως έκανε ο αδελφός του Παπανδρέου με δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης. Άρα, λοιπόν, το υπουργείο Άμυνας βρισκόταν ήδη σε μία δύσκολη θέση να διαπραγματευτεί. Είναι σαφές και όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση των υποβρυχίων το ξέρουν...».

Για τη θητεία του και τη συνέχιση διεφθαρμένων πρακτικών στο Πεντάγωνο και επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου:

«4,5 χρόνια προσπάθησα να κάνω τη δουλειά μου, όπως το υπαγόρευε η συνείδησή μου για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και εν πάσει περιπτώσει το ζητούμενο είναι να μην γυρνάμε πίσω στις παλιές διεφθαρμένες πρακτικές. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό ισχύει και σήμερα».

Για τη σύμβαση μεταβίβασης του Σκαραμαγκά από την γερμανική Thyssen Krupp στην προσωπική εταιρεία του κ. Σαφά:

«Έτσι όπως προχώρησε αυτή η διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να είχε αποκομίσει πολλά περισσότερα. Επίσης, θέλω να σας πω ότι αυτά που ζήτησαν και πήραν οι Γερμανοί σε αυτή την διαπραγμάτευση τα είχαν προτείνει παλαιότερα και σε μένα, αλλά προφανέστατα και αρνήθηκα. Θεωρούσα ότι προκαλούσαν προφανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον...».

Για την προμήθεια ακόμη δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, εκτιμώμενου κόστους ενός δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

«Το Υπουργείο Άμυνας είχε μία δεδομένη κατάσταση. Είχε βρεθεί ο αγοραστής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Κατά την άποψή μου -και την εξέφρασα, σας ξαναλέω, στην Επιτροπή της Βουλής- τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν -και το τονίζω γιατί υπάρχει διαφορά- χωρίς να πάρουνε νέες συμβάσεις, με έναν αντικειμενικό διαγωνισμό. Απλά πράγματα είναι, τα οποία ποτέ δεν τα κάνουμε στην Ελλάδα. Το άλλο που θέλω να σας πω για το θέμα, είναι ότι η χρυσή ευκαιρία για το ελληνικό Δημόσιο χάθηκε το καλοκαίρι του 2008, όταν υπήρχε μία κατ' αρχήν συμφωνία με τους Γερμανούς να πάρουμε δύο καινούργια υποβρύχια τύπου 209, αντί για δύο παλιά, χωρίς να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Ενώ με αυτήν τη συμφωνία, ναι μεν παίρνουμε καινούργια, πιο εξελιγμένου τύπου ας το πούμε έτσι... αλλά θα δώσουμε και 1,3 δισ. παραπάνω τουλάχιστον».

Ποιους φοβάται ο κ. Βασιλάκος και δεν αποκαλύπτει ονόματα;;; Γιατί δεν έγιναν οι αποκαλύψεις όταν ήταν διευθυντής Εξοπλισμών;;; Τι κερδίζει με την στάση του την συγκεκριμένη χρονική στιγμή;;; Ένας ακόμη παραπονεμένος που μας ανοίγει τα μάτια κατόπιν εορτής. Θα μείνει και αυτός στο χρονοντούλαπο της ελληνικής πραγματικότητας με τον τίτλο του «τζάμπα μάγκας»…