Εχουµε τα πιο ακριβά καύσιµα στην Ευρώπη

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
Από : "Τα Νέα"

Πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι πλέον η Ελλάδα στα καύσιµα, και συγκεκριµένα στην αµόλυβδη βενζίνη, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με µέση τιµή τα 1,575 ευρώ το λίτρο, η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά ανάµεσα σε 27 χώρες, ακολουθούµενη στη δεύτερη θέση από την Ολλανδία (µε 1,564 ευρώ) και στην τρίτη τη ∆ανία (µε 1,504 ευρώ το λίτρο), χώρες που όπως και πάρα πολλές άλλες της συγκεκριµένης λίστας έχουν πολύ µεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδηµα από το δικό µας. Αλλά και στο ντίζελ κίνησης, η χώρα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση, µε τιµή 1,368 ευρώ, πίσω µόνο από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Αιτία της κατάστασης αυτής είναι κυρίως τα απανωτά κύµατα αυξήσεων στους φόρους, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι λείπει η εγχώρια κερδοσκοπία. Από τον Φεβρουάριο οι τιµές διυλιστηρίου στη βενζίνη έχουν αυξηθεί κατά 24,5%, όταν η αύξηση στους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ, εισφορές) είναι «πολλαπλάσια» και φτάνει το 62,5%, µε αποτέλεσµα οι τιµές αντλίας στην αµόλυβδη βενζίνη να έχουν αυξηθεί κατά 44%. Από 1,1 ευρώ, η αµόλυβδη έχει φτάσει 1,58 ευρώ το λίτρο. Απ’ αυτά τα 50,38 λεπτά είναι η τιµή διυλιστηρίου και... τα 97,27 λεπτά οι φόροι. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει φουντώσει το λαθρεµπόριο, αφού το κίνητρο για τα παράνοµα κυκλώµατα είναι σχεδόν 1 ευρώ για κάθε λίτρο βενζίνης που διακινούν.

Βλέπουν νέα άνοδο

Αναπόφευκτη µάλιστα θεωρούν οι πρατηριούχοικαι νέα άνοδο στις τιµές των υγρών καυσίµων, λόγω των αυξητικών τάσεων στις διεθνείς αγορές πετρελαίου (στα 94 δολάριατο βαρέλι χθες στην Ευρώπη).

Και εκφράζουν την εκτίµηση ότι η βενζίνη θα φτάσει να πωλείται έως και... 1,70 ευρώ το λίτρο. «Σήµερα η τιµή διυλιστηρίου είναι 1,20 ευρώ και πάνω σε αυτήν πρέπει να προστεθεί το περιθώριο της εταιρείας εµπορίαςκαι τα µεταφορικά. Είµαστε ήδη στο 1,50 ευρώ για τον Νοµό Αττικής και θα διαµορφωθούν οι τιµές και πιο ψηλά από τις σηµερινές τιµές, στο 1,65 και 1,70, µετά και την αύξηση των τιµών τουπετρελαίου», σηµείωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Συνδέσµου Εµπόρων Πρατηριούχων Αττικής Γ. Α Σµάτογλου.

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται στη χώρα µας οι τιµές των καυσίµων, σύµφωνα και µε έρευνα της ΕΛΠΑ για τις τιµές ντίζελ και βενζίνης στην Ευρώπη τον ∆εκέµβριο. Για τη βενζίνη 95 οκτανίων η τιµή της στη χώρα µας διαµορφώνεται στο 1,573 ευρώ / λίτρο καιγια το ντίζελ σε 1,364 ευρώ / λίτρο. Η έρευνα της ΕΛΠΑ κατατάσσει πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ελλάδα και στο ντίζελ,ακολουθούµενη από την Ιρλανδία (1,329 ευρώ), την Ολλανδία (1,301 ευρώ), το Βέλγιο (1,298 ευρώ), τη Γερµανία (1,284 ευρώ), τη Γαλλία (1,233 ευρώ) κ.ο.κ.

Υ.Γ. από Πύθων : Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στα καύσιμα, στις μειώσεις των μισθών, στις περικοπές των συντάξεων. Πριν μερικούς μήνες διεκδικούσε το χρυσό και στον πληθωρισμό. Δίνει μάχη για να ανέβει στο βάθρο της ανεργίας των 27 και προσπαθεί να συναγωνιστεί τις υποαναπτυκτες χώρες στην φτώχεια. Τα συσσίτια αυξάνονται καθημερινώς για τους άστεγους και το μέλλον της νεολαίας αβέβαιο.

ΠαΣοΚ : Στον γκρεμό Πρώτα ο Πολίτης-Η Ελλάδα στην κορυφή των 27-Σε ανεργία, φτώχεια, ύφεση...