Ρεπορτάζ : Ελένη Δελβινιώτη
Από : Ελευθεροτυπία
Δούρειος ίππος για προσλήψεις ημετέρων έγινε ο ευαίσθητος χώρος της καθαριότητας στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται 2.743 εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας και οι δρόμοι της πόλης να είναι γεμάτοι σκουπίδια...
Τη «μηχανή» να προσλαμβάνονται υπάλληλοι στην καθαριότητα και στη συνέχεια να «βρίσκονται» στη Δημοτική Αστυνομία, στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, σε γραφεία δημοτικών συμβούλων, στις Λέσχες Φιλίας και αλλού αναδεικνύει πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Σύμφωνα με το πόρισμα που υπογράφουν οι επιθεωρητές (Νομικός, Παπούλη, Σελίμης) από τους 649 μόνιμους και συμβασιούχους που εργάζονται στην αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων (υπηρεσία που εντάσσεται στον τομέα της καθαριότητας του δήμου και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη μάχη για «καθαρή Αθήνα») οι 204 -δηλαδή περίπου τρεις στους δέκα- διατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ πληρώνονται από τους πόρους για την καθαριότητα. Επιπροσθέτως, 91 συμβασιούχοι από τη Διεύθυνση Πρασίνου και Κηποτεχνίας έχουν μεταφερθεί στην καθαριότητα, ενώ το συμβατικό τους έργο ήταν η φύτευση πρασίνου.
Μάλιστα, οι επιθεωρητές ζητούν από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής να ασκήσει τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες σε βάρος του αντιδημάρχου καθαριότητας Γ. Δημόπουλου διότι δεν φρόντισε να μην απομακρυνθούν, και μάλιστα με άτυπες διαδικασίες, εργαζόμενοι από την καθαριότητα σε άλλες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι η «μεταφορά» των εργαζομένων από την καθαριότητα σε άλλες υπηρεσίες έχει αποτέλεσμα να «δυσχεραίνεται η εκπλήρωση του έργου της καθαριότητας του δήμου, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται μη νομίμως και οι πιστώσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας με την καταβολή στους ανωτέρω μισθών ή αμοιβής αντίστοιχα».
Η απεργία έγινε ρεπό
Οι επιθεωρητές θα προχωρήσουν σε συμπληρωματικό έλεγχο γιατί έχουν πληροφορηθεί ότι στις περυσινές απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου στον δήμο της Αθήνας δεν έγιναν οι προβλεπόμενες «κρατήσεις» στους απεργούς και οι ημέρες της απεργίας χρεώθηκαν σαν «ρεπό».
Ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή επέρριψε για άλλη μια φορά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για τη μη έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθαριότητα, ενώ γνώριζε ότι λήγουν οι συμβάσεις όσων υπηρετούν και θα υπήρχε πρόβλημα. «Πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση παράβασης καθήκοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι σε όλους τους άλλους φορείς του Δημοσίου και στην Αυτοδιοίκηση εφαρμόστηκε απρόσκοπτα ο νόμος για τις προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα και καταλόγισε σκοπιμότητα στη δημοτική αρχή ότι επεδίωκε τη μονιμοποίησή τους.
Οι 204 εργαζόμενοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι μετακινήθηκαν σε άλλη οργανική μονάδα του δήμου ή σε άλλο νομικό πρόσωπο χωρίς απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής και απασχολούνται ως εργάτες, καθαριστές ή οδηγοί στο κεντρικό κτίριο του δημαρχείου της Αθήνας, στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, στη Δημοτική Αστυνομία, στις Διευθύνσεις Τροχαίου Υλικού, Κοιμητηρίων, Κοινωνικής Μέριμνας, Αλλοδαπών, Πληροφορικής, προληπτικής Ιατρικής, στη Διεύθυνση Γενικών Αποθηκών-Καύσιμα, στο γραφείο του γενικού γραμματέα του δήμου ή σε γραφεία δημοτικών συμβούλων, στο Ιδρυμα Αστέγων, στις Λέσχες Φιλίας, στις Διευθύνσεις Κηποτεχνίας και Πρασίνου, στη Διεύθυνση Διοίκησης, στα Δημοτικά Ιατρεία Κολωνού, σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κ.τ.λ.
Στον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Αθήνας επί σειρά ετών κάλυπτε τις ανάγκες στην καθαριότητα και κυρίως στην αποκομιδή με συμβασιούχους. Επιπλέον οι συμβασιούχοι δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, δηλώνοντας ότι κάνουν χρήση ρεπό, γεγονός που ανάγκασε τον γενικό γραμματέα του δήμου να τους διαμηνύσει στις 10 Δεκεμβρίου ότι, αν συνεχίσουν, ο δήμος θα καταγγείλει τις συμβάσεις τους.
4 εργοστάσια
Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων (εκ των οποίων δύο στη Φυλή και από ένα σε Κερατέα και Γραμματικό) προς την κατεύθυνση του περιφερειακού σχεδιασμού για το τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομου Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ )και της Περιφέρειας Αττικής που θα δημοπρατήσει το έργο προϋπολογισμού από 200 έως 400 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Εσωτερικών, που χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και για λόγους διαφάνειας τα τεύχη δημοπράτησης θα τεθούν σε διαβούλευση.