Νέος... περίπλους του Αιγαίου από τουρκικό σκάφος

Ρεπορτάζ : Δώρα Αντωνίου
Από : Καθημερινή

Μέχρι τις ακτές της Εύβοιας έφθασε χθες τα ξημερώματα η τουρκική κορβέτα «Μποντρούμ», αφού πρώτα διέσχισε το μισό Αιγαίο. Για άλλη μια φορά, τουρκικό πολεμικό σκάφος περιέπλευσε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στο πλαίσιο της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Αγκυρα.

Η κορβέτα «Μποντρούμ» απέπλευσε το πρωί της Τρίτης από τη ναυτική βάση της Σμύρνης. Αρχικά κινήθηκε βορείως της Σαμοθράκης, πλέοντας σε διεθνή ύδατα. Ακολούθως, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε νότια, με κατεύθυνση τις Σποράδες. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα χθες, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, πλέοντας ανάμεσα στις ακτές της Εύβοιας και τη Σκύρο. Στη συνέχεια βγήκε και πάλι στα διεθνή χωρικά ύδατα και κινήθηκε με βορειοανατολική διεύθυνση, επιστρέφοντας προς τη Σμύρνη. Τις κινήσεις της τουρκικής κορβέτας παρακολουθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πλεύσης της η κανονιοφόρος «Κάσος» και η φρεγάτα «Λήμνος», του Πολεμικού Ναυτικού.
 

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η κίνηση της τουρκικής κορβέτας είχε τα χαρακτηριστικά αβλαβούς διέλευσης, ωστόσο παραμένει το ζήτημα ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία που κατά καιρούς κινούνται στο Αιγαίο, φθάνοντας συχνά μέχρι τα παράλια της Αττικής, δεν βρίσκονται εκεί διότι ο προορισμός τους επιβάλλει να περάσουν από τα σημεία αυτά. Αντίθετα, επιλέγουν μια πορεία φαινομενικά άσκοπων κύκλων, που ερμηνεύεται ως πρόκληση.

«Αετός της Ανατολίας»

Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει την τακτική προκλήσεων στο Αιγαίο, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια κίνηση που προβάλλεται από την Αγκυρα ως ενέργεια υψηλού συμβολισμού για την αλλαγή στο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να ζητήσει τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Αετός της Ανατολίας», που θα διεξαχθεί στο Ικόνιο από 13 έως 24 Ιουνίου του 2011. Πρόκειται για την άσκηση στην οποία επί σειράν ετών συμμετείχε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, μέχρι την εκδήλωση της κρίσης στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις. Η τουρκική πλευρά προβάλλει ως κίνηση φιλίας την πρόσκληση που σκοπεύει να απευθύνει προς την Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, η άσκηση τον προσεχή Ιούνιο θα έχει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη σύσταση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στρατιωτικές πηγές θεωρούν πιθανό, πάντως, ότι η πρόσκληση προς την Ελλάδα, εάν τελικά γίνει, καθώς δεν έχει ακόμη φθάσει στην Αθήνα, δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει «σφήνα» στη νέα σχέση συνεργασίας που διαμορφώνεται ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να αντιδρά στη συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη από Ισραήλ και Κύπρο και σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. χαρακτηρίζεται μονομερής κίνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, σε ανακοίνωση-απάντηση, αναφέρεται στα αδιαμφισβήτητα, διεθνώς αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.