Τι αλλάζει στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας

Αυξήσεις των ορίων ηλικίας και των ετών ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση, µειώσεις στις υψηλές συντάξεις, δραστικός περιορισµός των συνταξιοδοτούµενων µε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων καθώς και µειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στο εφάπαξ που αποδίδουν τα ελλειµµατικά Ταµεία, φέρνει ο δεύτερος γύρος των ανατροπών στο Ασφαλιστικό το 2011.

Οι επτά σηµαντικότερες αλλαγές από το νέο έτος είναι οι εξής:

1.  ∆ροµολογείται η µείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειµµατικά Ταµεία. Η δέσµευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα είναι να εκπονηθούν έως την άνοιξη αναλογιστικές µελέτες και να προσαρµοστούν οι επικουρικές συντάξεις στις οικονοµικές δυνατότητες των Ταµείων. Οι περικοπές των συντάξεων αυτών τοποθετούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο διάστηµα µετά το 2015 και έως το 2020. Οι αναπροσαρµογές αυτές θα αρχίσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου, ανάλογα µε το µέγεθος του προβλήµατος κάθε Ταµείου. Στα Ταµεία που δεν αντιµετωπίζουν οικονοµικό πρόβληµα δεν θα υπάρξει αλλαγή στις παρεχόµενες συντάξεις. Εκτιµάται ότι «απειλούνται» εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία.

2.  Τίθεται «υπό αναλογιστική» παρακολούθηση η βιωσιµότητα των Ταµείων κύριας ασφάλισης. Ο σχεδιασµός είναι να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές µελέτες στις αρχές του 2011 προκειµένου να απεικονιστεί η οικονοµική τους κατάσταση. Εφόσον η προβλεπόµενη αύξηση των δαπανών για συντάξεις υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων µονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009- 2060, η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη να αναθεωρήσει τις βασικές παραµέτρους του συνταξιοδοτικού συστήµατος.

3.  Για τον θεσµό των βαρέων καιανθυγιεινών επαγγελµάτων η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011, µε στόχο τη δραστική µείωση των δικαιούχων. Όπως προβλέπεται στο Μνηµόνιο, η νέα λίστα δεν πρέπει να καλύπτει άνω του 10% του εργατικού δυναµικού. Ως εκ τούτου, 250.000 εργαζόµενοι θα βρεθούν αντιµέτωποι µε ανατροπές τόσο στα µισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά δικαιώµατά τους. Συγκεκριµένα, σε όσα επαγγέλµατα εξαιρεθούν από τη λίστα θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές:

- Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά µία πενταετία.

- Μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον µήνα, από την περικοπή του σχετικού επιδόµατος. Σε δεύτερη φάση µείωση των συντάξεων µέχρι και 11%, ως αποτέλεσµα της περικοπής των µισθών.

Σηµειώνεται ότι οι ανατροπές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων θα αφορούν και τους νυν εργαζοµένους, µε εξαίρεση όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

4.  Αυξάνονται από 1/1/2011 τα απαιτούµενα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεµελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωµα (όσοι θεµελιώνουν δικαίωµα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010).

5.  Καθιερώνεται νέο καθεστώς αναγνώρισης πλασµατικού χρόνου ασφάλισης (µε εξαγορά ή όχι) έως 4 ετών για όσους θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα εντός του 2011. Το ποσό για την εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας (που κοστίζει ακριβά) µειώνεται από 1/1/2011 έως 31/12/2014 κατά 30%.

6.  Αρχίζει η µείωση των συντάξεων µε τον νέο τρόπο υπολογισµού (εφαρµογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν µετά την 1/1/2015. Το µέτρο που πλήττει κυρίως τους ασφαλισµένους σε ειδικά Ταµεία και στο πρώην ΤΕΒΕ θα φέρει µικρότερες µειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρµογής του αλλά πολύ µεγαλύτερες µειώσεις για όσους ασφαλιστούν πρώτη φορά από την 1/1/2011. Σε αυτή την περίπτωση, ο υπολογισµός της σύνταξης θα γίνεται µε συντελεστές αναπλήρωσης 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και έως 1,5% για 39 - 50 έτη ασφάλισης.

7.  Βελτιώνεται ο τρόπος υπολογισµού των συντάξεων (νέοι συντελεστές) για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2011. Οι νέοι συντελεστές θα δίνουν λίγο υψηλότερες συντάξεις και, πάντως, δεν εξαλείφουν την αδικία που υπάρχειγια τουςδιαδοχικά ασφαλισµένους (δικαιούνται χαµηλότερη κατά15% έως 25%σύνταξη σε σύγκριση µε τον ασφαλισµένο σε µόνο ένα Ταµείο).

Πηγή : "Τα Νέα"