«Ακόμα και μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν σοκάρει πλέον κανένα. Ούτως ή άλλως αναμένεται». Τη φράση αυτή χρησιμοποιεί ο σχολιαστής των Financial Times της Γερμανίας, Κρίστιαν Κίρχνερ, στο άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο: «Οι αγορές υπολογίζουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Κατά τον κ. Κίρχνερ οι κεφαλαιαγορές παραμένουν ψύχραιμες παρά τις αρνητικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία (προειδοποίηση για επανεξέταση αξιοπιστίας της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch, δημοσιεύματα που έφερναν την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει ανεπίσημα μια αναδιάρθρωση στην ΕΕ και την ΕΚΤ κ.α). Αυτό κατά τον αναλυτή της Γερμανικής εφημερίδας οφείλεται «στο γεγονός ότι υπολογίζουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια de facto χρεοκοπία του κακού παιδιού του ευρώ: της Ελλάδας».
Το μόνο ερώτημα, κατά τον κ. Κίρχνερ, είναι ποια είναι χρονικά η καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης. «Οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2012. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιδείξει πρόοδο. Ίσως όμως η αναδιάρθρωση να γίνει και το 2011, μια ημερομηνία ίσως και επιθυμητή. Ο λόγος είναι απλός: Τα τριετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη επιτόκιο 14%. Τι θα πρέπει να προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές όταν τα ομόλογα προς πώληση θα αναγράφουν στην ετικέτα “υψηλό ρίσκο αναδιάρθρωσης”» σημειώνει ο σχολιαστής.
Κατά τον ίδιο μια αναχρηματοδότηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το 2013 και πέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατη αφού ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση, η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της.
Συνεπώς η αναδιάρθρωση όχι μόνο δεν αποτελεί σενάριο τρόμου, αλλά στο τέλος θα ωφελήσει τις αγορές, παρατηρούν οι γερμανικοί Financial Times. Πρώτον διότι τα ομόλογα που λήγουν το 2014 πωλούνται ήδη 20% κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενώ τα 15ετή ομολόγα διατίθενται στις αγορές με τιμή 45% κατώτερη της ονομαστικής τους αξίας, καταλήγει ο σχολιαστής Κρίστιαν Κίρχνερ.
Πηγή : Deutsche Welle