Μαχαίρι και στις επικουρικές

Ρεπορτάζ : ∆ηµήτρης Τζάθας Ηλίας Γεωργάκης
Από : "Τα Νεά"

Στο ψαλίδισµα των επικουρικών συντάξεων από το καλοκαίρι του 2011, κατά µέσο όρο 25% - 30% και σε ορισµένες περιπτώσεις ακόµα και κατά 50% για τους νέους συνταξιούχους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουµάνης, ενηµερώνοντας χθες τα µέλη της αρµόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, έκανε γνωστό πως «όλα θα γίνουν µετά τις αναλογιστικές µελέτες, οι οποίες θα µας δείξουν το µέγεθος των προβληµάτων και θα γίνουν αναπροσαρµογές όπου χρειαστεί». Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, οι αναλογιστικές µελέτες για τα τρία µεγάλα ταµεία ΙΚΑ - ΟΓΑ - ΟΑΕΕ θα είναι έτοιµες το προσεχές καλοκαίρι και για τα υπόλοιπα τον Σεπτέµβριο του 2011. Και µολονότι διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καµία απολύτως προετοιµασία ή σχεδιασµός για µείωση των επικουρικών συντάξεων τον επόµενο χρόνο», εντούτοις δήλωσε ότι µετά τις αναλογιστικές µελέτες οι αναπροσαρµογές που θα προκύψουν δεν θα αφορούν τους σηµερινούς συνταξιούχους, αλλά θα υπάρξει σταδιακή προσαρµογή αντίστοιχη µε αυτές που έγιναν στην κύρια σύνταξη». Κι αυτό γιατί – όπως είπε – υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των επικουρικών ταµείων. Επιπλέον δήλωσε ότι υπάρχουν πορίσµατα που η ηγεσία του υπουργείου θα µελετήσει για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα και οι όποιες αποφάσεις θα εφαρµοστούν από το καλοκαίρι του 2011. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο αναθεωρηµένο Μνηµόνιο ορίζεται ρητώς ότι «οι όποιες προσαρµογές χρειαστούν στις παραµέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήµατος, καθώς και η µεταρρύθµιση των επικουρικών ταµείων και των ταµείων Πρόνοιας θα ολοκληρωθούν µέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ύστερα από διαβούλευση µε ΕΕ/ΕΚΤ/∆ΝΤ (δηλαδή µε την τρόικα), και θα εφαρµοστούν απόψ το τέλος ∆εκεµβρίου 2011».

Επισηµαίνεται ότι, εκτός από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το νέο Ασφαλιστικό από την 1/1/2011 φέρνει και τις παρακάτω αλλαγές: 


- Nέος τρόπος υπολογισµού των συντάξεων (εφαρµογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν µετά την 1/1/2015. Tο µέτρο θα φέρει µικρές µειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρµογής του νέου συστήµατος, για όσους δηλαδή είναι ήδη ασφαλισµένοι, και πολύ µεγαλύτερες µειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1/1/2011 (σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισµός της σύνταξης θα γίνεται µε συντελεστές αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 1,5% για 39 - 50 έτη ασφάλισης).

- «Aνακαθορισµό» των συντάξεων έως τα τέλη Iουνίου του 2011 µε νέο νόµο, µε στόχο τη διασφάλιση της «βιωσιµότητας» του Aσφαλιστικού. O δηµοσιονοµικός περιορισµός που τίθεται είναι «να µην αυξηθεί η δαπάνη για τις πληρωµές συντάξεων πάνω από 2,5% έως το 2060 (δηλαδή να µην ξεπεράσει το 9% από το 6,5% του AEΠ) και την όποια διαφορά προκύψει θα κληθούν να την «καλύψουν» µε νέες περικοπές οι ασφαλισµένοι.

- Eκπόνηση έως τον Mάρτιο του 2011 αναλογιστικών µελετών για τα επικουρικά ταµεία µε προοπτική τη µείωση (το αργότερο από το 2012) των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειµµατικά ταµεία.

- Bελτίωση του τρόπου υπολογισµού των συντάξεων (νέοι συντελεστές) για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2011. Oι νέοι συντελεστές, ωστόσο, µπορεί να µεταβάλλονται στο µέλλον µε υπουργικές αποφάσεις και ανάλογα µε την κατάσταση των Ταµείων.

- Ενταξη στο IKA των νεοπροσλαµβανοµένων στο ∆ηµόσιο από 1/1/2011.

- Eπικαιροποίηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων. H νέα µικρότερη λίστα (η οδηγία είναι να παραµείνει το 10% των επαγγελµάτων) θα εκδοθεί το αργότερο έως την 1η Iουλίου του 2011 και, όπως προβλέπει ο νόµος Λοβέρδου, δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.

- Eπανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων µε τη λειτουργία Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας και στόχο τη µείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8% - 9% (από 14%).