Fast track τουριστική ανάπτυξη για το Ελληνικό και τον Αγιο Κοσμά

Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
Από : Καθημερινή

Στην περιοχή του Ελληνικού στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση αναφορικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι, εκτός από τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου, θα αξιοποιηθεί και η έκταση του Αγίου Κοσμά που φιλοξενεί σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και η μαρίνα του Αγίου Κοσμά και ενδεχομένως το γήπεδο γκολφ στη Γλυφάδα.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους θα προσληφθούν οι σύμβουλοι για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού. Ρόλος τους θα είναι να εκπονήσουν μια μελέτη σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών, αλλά και να προσεγγίσουν πιθανούς επενδυτές. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει τη στοχευμένη ανάπτυξη της περιοχής και το σχέδιο το επεξεργάζονται από κοινού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Αλλωστε, οι διαδικασίες θα ενταχθούν στο πλαίσιο του fast track, με στόχο οι σχετικές διεργασίες να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2011.

Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποφάσισε πριν από δύο εβδομάδες τη συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού (ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), στον οποίο περιέρχεται η διαχείριση της έκτασης, αλλά και την πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίησή της. Δεδομένου ότι αναζητείται ένα «θέμα» για την ανάπτυξη της περιοχής, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να κλίνει προς την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης.

Για τον λόγο αυτό μελετάται και το να προστεθεί στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου (5.500 στρέμματα) και η έκταση του Αγίου Κοσμά (1.000 στρέμματα), καθώς και η μαρίνα που υπάρχει στο σημείο αυτό. Οι πρώτες σκέψεις για το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή συνολικά περιλαμβάνουν:

1. Τη μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά.

2. Την εξ ολοκλήρου αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας.

3. Τη δημιουργία 5άστερων ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, γραφείων, νέων και σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων.

4. Την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής με τη δημιουργία εστιατορίων, καφετεριών και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

5. Τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

6. Την πιθανή υπογειοποίηση της παραλιακής οδού στο σημείο αυτό για να μη διασπαστεί η έκταση.

7. Την παραχώρηση έκτασης στον Δήμο Γλυφάδας που διαχειρίζεται το γήπεδο γκολφ, ώστε το γήπεδο να γίνει διεθνών προδιαγραφών και να προσελκύει περισσότερους τουρίστες. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τον δήμο.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά θα γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης προς τους ιδιώτες και όχι με πώληση των εκτάσεων. Στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει εκτίμηση για τα προσδοκώμενα έσοδα από το παραπάνω project, ενώ δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση. Η κυβέρνηση προσβλέπει στην έλευση τριών έως πέντε δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας συνολικά, όταν ο στόχος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη τριετία ανέρχεται στα επτά δισ. ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση των υπολοίπων ακινήτων του Δημοσίου, για τα οποία έδωσε το «πράσινο φως» η διυπουργική επιτροπή, η κατάσταση δεν είναι τόσο προχωρημένη όπως για το Ελληνικό. Μάλιστα, σε αρκετά υπάρχουν διαγωνισμοί που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, με την κυβέρνηση να μην έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συνεχιστούν οι διαγωνισμοί αυτοί ή θα ξεκινήσουν καινούργιοι. Οι εν λόγω διαγωνισμοί αφορούν κυρίως ακίνητα που εποπτεύουν το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η ΕΤΑ, φορείς από τους οποίους δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των ακινήτων τους.

Μία ακόμα απόφαση της διυπουργικής για τα ακίνητα είναι η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Η σύστασή της κρίνεται απαραίτητη για να μπορέσουν να προωθηθούν ταχύτερα τα projects των ακινήτων του Δημοσίου.