Ξεθάρρεψαν και κόβουν μισθούς πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο

Ρεπορτάζ : Νίκος Ρούμπος
Από: Ελευθεροτυπια

Πριν ακόμα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά, επιχείρηση από το χώρο του ενδύματος, στη Θεσσαλονίκη, με 35 άτομα προσωπικό, απαίτησε εκβιαστικά από τους εργαζομένους να αποδεχθούν μείωση αποδοχών κατά 30%.

Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, παρενέβη το συνδικάτο Ιματισμού και γίνονται διαβουλεύσεις, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου των διοικήσεων του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ για την γενική απεργία. Υπάρχει, επίσης, καταγγελία για άλλη επιχείρηση (αλυσίδα σουπερμάρκετ) ότι δίνει «κουτσουρεμένο» το δώρο των Χριστουγέννων κατά 200 ευρώ, ενώ στα χαρτιά φαίνεται ότι πληρώνει ολόκληρο το ποσό.

Την ανησυχία ότι τέτοια κρούσματα μπορεί να πολλαπλασιαστούν ή να ξεκινήσουν προσπάθειες για τη δημιουργία εργοδοτικών σωματείων, εξέφρασαν ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Μάκης Κούρας και το μέλος της διοίκησης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα στους εργαζομένους να μην προχωρούν σε διαπραγματεύσεις και να αφήνουν το χειρισμό στα κλαδικά συνδικάτα.

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε το 23%, έκλεισαν 80 βενζινάδικα και το 15% των εμπορικών καταστημάτων, ενώ αρκετά άλλα περιμένουν να κάνουν τζίρο στις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά θα φανεί αν θα αντέξουν στην κρίση, τόνισε ο Π. Τσαραμπουλίδης, σημειώνοντας πως ο φόβος είναι για νέα λουκέτα.

Υ.Γ. : Οι εργοδότες ήδη τρίβουν τα χέρια τους με το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά...Φανταστείτε, τι θα επακολουθήσει όταν τεθεί και σε εφαρμογή...