Ρεπορτάζ : Πρ. Χατζηνικολάου
Από : Καθημερινή
Νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, περαιτέρω περικοπές των επιδομάτων και των εισοδηματικών ενισχύσεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και κατάργηση 200 - 300 οργανισμών του Δημοσίου προτείνει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη χώρα μας την περίοδο 2012 - 2014.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα περιγράψει τα «μη καθορισθέντα μέτρα» συνολικού δημοσιονομικού όφελους ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίθετα το ΔΝΤ ανακοινώνει μερικές από τις αλλαγές που θα επέλθουν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία. Το στίγμα των αλλαγών περιλαμβάνεται στην έκθεση αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου που συνέταξαν οι ελεγκτές του ΔΝΤ. Ειδικότερα:
α) Για το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου:
– Την αύξηση των ωρών εργασίας στις 8 ώρες την ημέρα από 7 που είναι σήμερα.
– Τη διατήρηση του μέτρου του παγώματος των προσλήψεων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
– Την επιβολή περιορισμών στο ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου.
– Την αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου. Σήμερα η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου γίνεται ανά διετία. Δηλαδή, κάθε δύο χρόνια ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται. Με τις προτεινόμενες αλλαγές το διάστημα της μισθολογικής ωρίμανσης θα ξεπερνάει τα δύο έτη.
β) Νέοι φόροι - αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος:
– Μετάταξη μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από τον υπερμειωμένο και τον μειωμένο συντελεστή -που από την 1-1-2011 θα είναι 6,5% και 13% αντίστοιχα- στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που είναι σήμερα στο 23%.
Εαν η κυβέρνηση προχωρήσει στη μετάταξη προϊόντων, όπως για παράδειγμα τροφίμων από το 13% στο 23%, νέο κύμα ανατιμήσεων θα πλήξει την αγορά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά. Θα αυξηθούν οι τιμές στα τρόφιμα, τα σερβιριζόμενα είδη στα εστιατόρια, τα εισιτήρια των μεταφορικών μέσων, τα κόμιστρα των ταξί, οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου κ. λπ.
– Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% που ισχύουν στα ελληνικά νησιά.
– Μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στη νομοθεσία περί ενδοομιλικών συναλλαγών. Οι ανωτέρω αλλαγές θα πλήξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ανάπτυξη της οικονομίας.
γ) Κοινωνικές παροχές:
– Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των λοιπών εισοδηματικών ενισχύσεων για όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή σε όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 6.897 ευρώ θα γίνουν σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές (επιδόματα ανεργίας, επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ και ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων).
– Επανακαθορισμός παροχών προκειμένου να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη επιδομάτων.
δ) ΔΕΚΟ και δημόσιοι οργανισμοί:
– Περιορισμός των επιδοτήσεων των παρεχομένων υπηρεσιών, πάγωμα των προσλήψεων, μείωση των επιδομάτων.
– Αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής, για την κάλυψη του κόστους. Ουσιαστικά προτείνεται η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ που εκτιμάται ότι υποτιμολογούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
– Πώληση μη στρατηγικών ΔΕΚΟ.
– Κατάργηση των φορέων που δεν προσφέρουν έργο και συγχώνευση όσων επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες. Προτείνεται να καταργηθούν 200 - 300 οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου.
ε) Εξοπλιστικά προγράμματα:
– Μείωση των εξοπλιστικών δαπανών του ελληνικού κράτους.
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο τρέχων προϋπολογισμός θα παρουσιάσει απόκλιση ύψους 400 εκατ. ευρώ, υστέρηση που θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2011.