Και η Εφορία κόβει κομμάτι από το Δώρο

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
Από : Ελευθεροτυπία

Μειώνονται και άλλο τα ...περικομμένα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα που θα λάβουν το 2011 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, λόγω του νέου τρόπου παρακράτησης φόρου. Αυτό προκύπτει από οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στις οποίες αναγράφονται επίσης και τα νέα αφορολόγητα όρια και η αύξησή τους για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, τα «πετσοκομμένα» δώρα θα φτάνουν ακόμη πιο ...φτωχά στους παραλήπτες τους μετά τον υπολογισμό και την παρακράτηση του φόρου, η οποία στο Δημόσιο θα υπολογίζεται με βάση 12 μισθούς. Υπενθυμίζεται ότι στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας, και υποκαταστάθηκαν από επίδομα έως 500, 250 και 250 ευρώ αντιστοίχως για τους μισθωτούς και 400, 200 και 200 για συνταξιούχους άνω των 60 ετών.

Το 2011 θα υπάρχουν 2 τρόποι υπολογισμού της παρακράτησης:

* Για τους μισθωτούς ή συνταξιούχους που δεν δικαιούνται πλέον επιδόματα ίσα με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης επί 12 μηνιαίους μισθούς (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1).

**Στους μισθωτούς ή συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας εξακολουθεί να ισοδυναμεί με δύο μισθούς ή συντάξεις, ο υπολογισμός του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης επί 14 μηνιαίους μισθούς (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2).

Απαλλαγές λόγω τέκνων

Στην ίδια εγκύκλιο καθορίζεται ότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών ως εξής: κατά 1.500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί που τον βαρύνει, κατά 3.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 11.500 ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.

Το ποσό των 11.500 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν. Το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου, μειώνει το ποσό του δεύτερου κλιμακίου και εάν αυτό δεν επαρκεί, το ποσό του τρίτου κλιμακίου και όποιου επόμενου κλιμακίου απαιτείται.

Για να αυξηθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να υποβάλει ο εργαζόμενος στους εργοδότες τον Ιανουάριο κάθε έτους, και σε κάθε περίπτωση αλλαγής, δήλωση οικογενειακής κατάστασης των παιδιών που μένουν μαζί του.