Στη σέντρα για μαύρο χρήμα

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
Από : "Τα Νέα"

Έρευνα σε επτά ελληνικές ομάδες της Σούπερ Λίγκας για το στήσιμο μηχανισμού έκδοσης πλαστών εισιτηρίων στους αγώνες του πρωταθλήματος διεξάγει το ΣΔΟΕ όπως αποκάλυψε χθες το Μega. Συγκεκριμένα, η έρευνα διεξάγεται σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης, Λάρισα, Άρη, Ηρακλή και Ατρόμητο Αθηνών, για την οποία πάντως χθες παράγοντες του ΣΔΟΕ δήλωναν «ουδέν σχόλιο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομάδες αυτές πωλούσαν πλαστά εισιτήρια τα οποία οι φίλαθλοι έπαιρναν νομίμως από τα εκδοτήρια. Παράλληλα θεωρούσαν εισιτήρια στις εφορίες, στις οποίες εμφάνιζαν πολύ μικρότερο αριθμό εισιτηρίων, αλλά και αξίας, ώστε να πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ. Η τακτική εφαρμοζόταν για μια διετία τόσο στο πρωτάθλημα όσο και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Το θέμα αποκαλύφθηκε από έναν υποδιευθυντή της ΦΑΕΕ Αθηνών στην οποία υπάγονται φορολογικά αρκετές ομάδες των Αθηνών. Συγκεκριμένα, στις 22 Οκτωβρίου άνθρωποι της ΑΕΚ επισκέφτηκαν την εφορία για να θεωρήσουν εισιτήρια ενόψει του αγώνα που έδινε στην έδρα της η ομάδα. Όταν ο υποδιευθυντής πήγε στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον αγώνα, παρατήρησε έκπληκτος ότι τα εισιτήρια που αγόρασε από τα εκδοτήρια δεν ήταν θεωρημένα, δηλαδή τρυπημένα από την εφορία, άρα ήταν πλαστά. Ενημέρωσε αμέσως το ΣΔΟΕ που κατόπιν αιφνιδιαστικού ελέγχου με περίπου 20 άτομα στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό, κατέσχεσε όλα τα μηχανήματα που υπήρχαν και στα οκτώ εκδοτήρια. Διαπιστώθηκε ότι όλα τα εισιτήρια εκείνου του αγώνα - και τα 13.500- ήταν πλαστά, εξαιρουμένων των φιλάθλων που είχαν εισιτήρια διαρκείας. Τα 13.500 εισιτήρια είχαν εκδοθεί από απλούς θερμικούς εκτυπωτές και όχι από μηχανές σήμανσης, συνδεδεμένες από την εφορία.

Τα έκρυβαν. Το κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι αρμόδιοι για να μην εντοπιστούν, ήταν να τοποθετούν τα χιλιάδες θεωρημένα εισιτήρια από την εφορία σε έναν φοριαμό του γηπέδου. Αφού εξέδιδαν τα πλαστά εισιτήρια από τα εκδοτήρια, μετά το τέλος του αγώνα έβγαζαν τα θεωρημένα από τον φοριαμό και έκοβαν τα στελέχη των εισιτηρίων για πολύ μικρότερο αριθμό φιλάθλων από τον πραγματικό, ώστε να πληρώσουν λιγότερο ΦΠΑ στην εφορία. Την επόμενη ημέρα επισκέπτονταν την εφορία και δήλωναν ότι έκοψαν, για παράδειγμα 8.000 εισιτήρια των 10 και των 20 ευρώ, και έτσι πλήρωναν ΦΠΑ για πολύ μικρότερο αριθμό εισιτηρίων, ενώ στην πραγματικότητα είχαν κόψει πολλαπλάσια. Τα ίδια στοιχεία προέκυψαν και ύστερα από έρευνα που έγινε στον ΠΑΟΚ, και συγκεκριμένα σε αγώνα με τον Ατρόμητο Αθηνών, όπου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν και πάλι ότι τα εισιτήρια που έχουν κοπεί δεν ήταν θεωρημένα από την εφορία.