Συρρικνώθηκε 4,6% η οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους

Ολοένα και δυσμενέστερο γίνεται το οικονομικό περιβάλλον της χώρας, με τις προοπτικές να μη δείχνουν άμεση έξοδο από την τροχιά ύφεσης που βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια. Στο τρίτο τρίμηνο του 2010, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,6%, έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης κάμψης των επενδύσεων, αλλά και της σημαντικής υποχώρησης της κατανάλωσης. Κάθε τρίμηνο που περνάει, η ύφεση γίνεται ολοένα και βαθύτερη, ενώ οι προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 είναι δυσοίωνες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως φέτος η ύφεση θα είναι της τάξης του 4,2%, καθώς και ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010 διαμορφώνεται στο 3,8%, αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου του 2010 μπορεί να συρρικνωθεί ακόμα και κατά 5,5%. Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα έρθει στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012.

Συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,3%. Η πτωτική πορεία του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο συνεχίστηκε για ένατο μήνα και αποδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης και για έλευση μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου του 2010 μειώθηκε κατά 4,6% εξαιτίας της «βουτιάς» κατά 20% των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και κατά 5,5% της κατανάλωσης (5,8% υποχώρησε η ιδιωτική και 4,7% η δημόσια). Επίσης, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, στο φετινό καταγράφηκε πτώση 17,1% στις κατοικίες, 10,4% στις άλλες κατασκευές, 25,4% στον μηχανολογικό εξοπλισμό και 33,2% στον εξοπλισμό μεταφορών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εμπόριο, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2010 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2009. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική πτώση κατά 17,8%, λόγω κυρίως της μειωμένης ζήτησης για προϊόντα. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 22,2%, ενώ αντιθέτως οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,7%. Ωστόσο, η μείωση των εισαγωγών λειτούργησε θετικά για το εμπορικό ισοζύγιο, το έλλειμμα του οποίου παρουσίασε πτώση 42,2% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Πηγή : "Καθημερινή"