Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδα
Από : Ελευθεροτυπία
Λουκέτο στις «μη αναγκαίες ΔΕΚΟ» και συγχώνευση «μερικών άλλων», παράθυρο για απολύσεις από το Δημόσιο, επιθετικότερες ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών και τραπεζών, νέο φορονομοσχέδιο, μαχαίρι στις αμυντικές δαπάνες και ανασύσταση των 70 υπηρεσιών λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο μέλλον περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων 12,77 δισ. ευρώ, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τον Μάρτιο.
Πρόκειται για τα μέτρα που... θολά ανέφερε το Μνημόνιο από τον Μάιο και ήρθε η ώρα να «εξειδικευθούν», για να διασφαλίσουν την «προσαρμογή» την τριετία 2012-2014.
Προστίθενται στα 37,9 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη... δρομολογηθεί, δημιουργώντας ένα συνολικό πακέτο μέτρων πενταετίας που θα επωμιστεί η Ελλάδα, 50 δισ. ―.
Περιγράφονται αναλυτικά σε έγγραφο της Κομισιόν για το Μνημόνιο. Στο ίδιο κείμενο εκφράζονται φόβοι για εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού.
Ολα αυτά τα εκφράζει η Κομισιόν στο... δικό της Μνημόνιο. Ο λόγος, όχι για το αναθεωρημένο Μνημόνιο της τρόικας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, αλλά και για την έκθεση, που ολοκληρώθηκε παράλληλα από τις κοινοτικές υπηρεσίες, με στόχο να εγκρίνουν οι υπουργοί της Ε.Ε. την επόμενη δόση του δανείου.
Βασικό χαρακτηριστικό του κειμένου, στο οποίο αναφέρονται μόνο τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι το σκληρό ύφος. Σε αντίθεση με το κείμενο του Μνημονίου, που συνυπογράφεται και από το ΔΝΤ, όπου η κριτική είναι ελάχιστη, στο συγκεκριμένο έγγραφο ασκείται συνεχής και έντονη κριτική. Επικεντρώνεται σε δύο σημεία:
1. Απογοητευτική πορεία στα φορολογικά έσοδα. Την αποδίδει σε ελλείψεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
2. Ελλιπής παροχή στοιχείων σχετικά με τις οφειλές και τις δαπάνες. Είναι, λέει, σποραδική προκαλώντας αδιαφάνεια, κυρίως στα στοιχεία που προέρχονται από την κοινωνική ασφάλιση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να υποεκτελούνται οι πληρωμές επενδυτικών δαπανών, προκαλώντας συνολικά μεγάλη πίεση για πληρωμές οφειλών στο τέλος του έτους (απαγορεύεται πλέον η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών).
Αναφορικά με το νέο «πακέτο» μέτρων, που θα αρχίζει να σχεδιάζει η κυβέρνηση για να εγκρίνει η Βουλή τον Μάρτιο, βάζει ως στόχο να βρεθούν επιπλέον 12,774 δισ. ευρώ την 3ετία 2012-2014 από πέντε άξονες παρεμβάσεων, που εξειδικεύει πολύ περισσότερο από ό,τι το επίσημο κείμενο του Μνημονίου:
1. Οι ΔΕΚΟ είναι πηγή ελλειμμάτων και αρνητικών εκπλήξεων για τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει η Κομισιόν. Επίσης η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν είναι ανεπαρκής. Η κυβέρνηση «θα παρουσιάσει ένα πολυετές πρόγραμμα για τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, με μέτρα μείωσης λειτουργικού κόστους -περιλαμβανομένων των μισθών-, αύξησης εσόδων και τιμολογίων. «Μη αναγκαίες ΔΕΚΟ θα κλείσουν, ενώ μερικές άλλες θα συγχωνευθούν, με στόχο τη μείωση κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας».
2. Ετοιμάζεται νέα φορολογική μεταρρύθμιση, που θα υπογραφεί πριν από το τέλος του 2011, με στόχο να αυξήσει τη «δικαιοσύνη της αποτελεσματικότητας και της ικανότητας διαχείρισης του φορολογικού συστήματος». Οι φορολογικές βάσεις θα διευρυνθούν, θα αυξηθεί ο έλεγχος κατά της φοροδιαφυγής, θα αρθούν τα εμπόδια στη συλλογή των φόρων και δυνητικά οι φορολογικοί συντελεστές θα «προσαρμοστούν».
3. Πιστή εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις για όλα τα χρόνια, που αφήνει «παράθυρο» για απολύσεις προσωπικού, αν γίνει μεγάλη κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ.
4. Ανεξάρτητη έρευνα με τον ΟΟΣΑ αξιολογεί την κεντρική κυβέρνηση και τους φορείς της (70 το σύνολο), σε συνδυασμό με τα κοινωνικά προγράμματα, με στόχο την απλοποίησή τους, αλλά και την εξοικονόμηση δαπανών.
5. Περικοπή αμυντικών δαπανών. Συμφωνήθηκαν σημαντικές δημοσιονομικές, αλλά και «διαρθρωτικές» περικοπές στη δαπάνη προμηθειών.
Επίσης συστήνονται μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, περιλαμβανομένων των τραπεζών, πωλήσεις ακινήτων και συμβάσεις παραχώρησης σε αεροδρόμια και λιμάνια, καθώς και πρόσθετη αύξηση της συμμετοχής του ιδιώτη στη δημόσια περίθαλψη.