Ρεπορτάζ : Χρύσα Λιάγγου
Από : Καθημερινή
Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές των καυσίμων από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, πιέζοντας περαιτέρω καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις του κλάδου που βιώνουν τις συνέπειες μια πρωτοφανούς κρίσης. H συγκυρία της ανοδικής τάσης του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει διογκώσει τις τιμές βενζινών και πετρελαίου στην εγχώρια αγορά, οι οποίες διαμορφώνονται σταθερά πλέον σε υψηλά επίπεδα μετά την πολιτική της αυξημένης φορολογίας. H μέση τιμή της αμόλυβδης έχει διαμορφωθεί στα 1,56 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,73 ευρώ το λίτρο και του κίνησης στο 1,32 ευρώ το λίτρο. Aπό τις αρχές Nοεμβρίου η τιμή της αμόλυβδης έχει επιβαρυνθεί με 4 λεπτά το λίτρο. H αγορά, η οποία βιώνει ήδη τα αποτελέσματα της ύφεσης μετρώντας πάνω από 1.000 λουκέτα σε πρατήρια και συσσωρεύοντας μεγάλες επισφάλειες, ενοχοποιεί ως υπαίτιο των υψηλών τιμών την Πολιτεία που επέβαλε υψηλή φορολογία.
Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Περιφερειακής Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας (ΥΠΕΑΑ), πρατήρια και εταιρείες εμπορίας απορρόφησαν μέρος της αύξησης των τιμών από τις αρχές Nοεμβρίου. Oπως αναφέρει σε σχετικό δελτίου Tύπου από τις αρχές του Nοεμβρίου οι τιμές του διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 15%.
Tο ΥΠEAA επικαλείται στοιχεία του Παρατηρητηρίου Tιμών από τα οποία φαίνεται ότι στη λιανική δεν πέρασε η συνολική επιβάρυνση των 6 λεπτών που θα έπρεπε, καθώς η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 4 λεπτά περίπου. H επιβάρυνση του καταναλωτή, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο, περιορίστηκε κατά 2 λεπτά λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους των εταιριών εμπορίας και πρατηρίων.
H συγκυρία της ανοδικής τάσης της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά όπου ήδη το βαρέλι πωλείται κοντά στα 90 δολάρια σε συνδυασμό με τις νεότερες εκτιμήσεις για εκτίναξη στα 100 δολάρια μέσα στο 2011 ως αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές, αποτελούν ανησυχητικούς παράγοντες για την εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά και παράλληλα της ζήτησης.
Στο 10μηνο του έτους, η κατανάλωση καυσίμων στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας (YΠEKA) που παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση η διοίκηση της REVOIL περιορίστηκε σε ποσοστό 11% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. H μείωση αποδόθηκε από την εταιρεία στις συνεχείς αυξήσεις της φορολογίας που αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% της λιανικής τιμής της αμόλυβδης και την αυτοσυγκράτηση των καταναλωτών και των νοικοκυριών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. O γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Σταύρος Nιφόρας, τόνισε ότι μέσα σε δύο χρόνια πάνω από 1.100 πρατήρια έκλεισαν, ενώ 500-600 πρατήρια υπολειτουργούν λόγω αδυναμίας ανεφοδιασμού καυσίμων σε σταθερή βάση. Περιέγραψε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τις επιχειρήσεις του κλάδου και προέβλεψε ότι μέσα στο επόμενο 18μηνο άλλα 1.000 πρατήρια θα αναστείλουν τη λειτουργία τους. Tο επόμενο 18μηνο θα είναι σύμφωνα με τον ίδιο κρίσιμο και για τις εταιρείες εμπορίας, οι οποίες μόνο από την αύξηση της φορολογίας έχουν αναγκασθεί να αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης κατά 50%.