Πως παίζεται το παιχνίδι με τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα που πιέζει για μειώσεις και στον ιδιωτικό. Κερδίζει χρόνο χρησιμοποιώντας αρχικώς τις περικοπές στον δημόσιο τομέα και χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να αφομοιώσει η ελληνική κοινωνία ενδεχόμενες μειώσεις στον ιδιωτικό στην συνέχεια. Τα ΜΜΕ καταστροφολογούν και τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν ένα στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο να περάσει στην κοινή γνώμη ο φόβος για περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό.

Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τον Απρίλιο του 2010 δήλωνε για τον ιδιωτικό τομέα ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει κύρια με τους μισθούς» και προσπαθούσε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας μας το αυτονόητο, ότι «μία περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει και πολλές παρενέργειες», προκαλώντας ύφεση και μειώση της ανταγωνιστικότητας («MEGA»-Όλγα Τρέμη, 27/04/2010).

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής στις 9/5/10 ήταν ξεκάθαρος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια δηλώνοντας ότι «θα υπάρξει σίγουρα κάποια συγκράτηση στους μισθούς στον ιδιωτικό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ένα μήνα μετά, τον Μάιο του 2010, ακολουθώντας την καθησυχαστική γραμμή του υπουργού Οικονομικών διαβεβαίωνε τους Έλληνες πολίτες όσον αφορά τις περικοπές στον ιδιωτικό ότι «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Ήταν επιλογή μας να μη μειωθούν οι μισθοί και αυτό φάνηκε». Η κυβέρνηση πανηγύριζε για τις σκληρές διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα και το κέρδος που απέσπασε με τη συγκράτηση 13ου και του 14ου μισθού σε σχέση με το δημόσιο.

Χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη ΝΕΤ άναψε φιτιλιές προϊδεάζοντας μας ότι κάτι τρέχει με τους μισθούς στον ιδιωτικό, αναφέροντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας».

Ποιος είναι όμως ο λόγος που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου ανοίγει παράθυρο μείωσης μισθών στον ιδιωτικό;;;

Με την επικοινωνιακή αυτή τακτική στοχεύει στην ομαλή αποδοχή διαπραγματεύσεων των επιχειρησιακών συμβάσεων από τους εργαζομένους. Ίσως το επιχείρημα της μη περικοπής των δώρων στον ιδιωτικό να απαλύνει ακόμη μια φορά τον φόβο των υπαλλήλων του ιδιωτικού, κατευνάζοντας την οργή των πολιτών για τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Γι’ αυτούς που παραμυθιάζουν τους πολίτες για σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, τους υπενθυμίζουμε ότι η μείωση των μισθών των υπαλλήλων του ιδιωτικού ήδη εφαρμόζεται μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων και ενδέχεται να αυξηθεί κατόπιν διαπραγματεύσεων με τον εργοδότη.